A szegedi ferences közösség nyilatkozata
 
    A Szeged-alsóvárosi ferences templom és kolostor 2003-ban ünnepli fennállásának 500. évfordulóját. A jubileumi év ünnepi gondolata: az 500 év az emberi méltóság szolgálatában, kötelez.

    Ennek szellemében fordulunk hazánk demokratikus intézményeinek vezetőihez. Aggodalommal tölti el a ferences közösséget, hogy gyermekeink, fiataljaink testi-lelki veszélyeztetettsége nőttön nő. "A mi Urunk: a Pénz" (Ady E.) szellemében működő kereskedelmi tévékben, megcsúfolva az emberi méltóságot (intimitást, szabadságot, szerelmet), a játékosság látszatának trükkös csábításával, a valónak hazudott ámítás romlott világába szédítenek százezreket, többségükben lelkileg éretlen tizenéveseket. Ne szépítsük, megrontásuk történik - büntetlenül, demokratikus intézményeink hallgatásával. Ez a jólét elkerülhetetlen velejárója? Olyan jólét köszönt ránk, hogy belepusztulunk? Most úgy látszik, ez a fajta öldöklő jólét "fokozódik". Az iskolákban, az új drogtörvény-tervezet (283. paragrafus d. 2.) szerint, 21 év alatt, közös fogyasztás címén megengedhető lesz - a nem büntethetőnek ez az üzenete - a beetetés. Ez a kábítószerre szoktatás, a pusztító drogfüggőség kialakításának első és hatásos lépése.

    Vallásra és politikai pártállásra tekintet nélkül kérjük népünk minden jó szándékú vezetőjét, hogy bölcs eréllyel foglaljon állást gyermekeink és fiataljaink testi-lelki egészsége védelme mellett, az ezt veszélyeztető jelenségekkel szemben pedig lépjen fel egyértelmű és határozott szigorral, hogy a családok és a nevelő intézmények (iskolák, kollégiumok, sportklubok, egyházi közösségek stb.) a törvényhozás, a végrehajtás és a jogszolgáltatás bátorító védelme alatt eredményesen végezhessék gyermekeink és fiataljaink testi-lelki növekedésének szolgálatát.

    Áldást, békességet!

    A ferences közösség

    2002. Ádventjében

 
 
Országos Sajtószolgálat
vissza Vissza a kezdőlapra