Ne vedd (nagyon) komolyan

Az alkohol öl butít és nyomorba dönt, tehát pusztítsuk!

 

Pusztítsuk bizony, de csak módjával. Szilveszter táján meg szokott növekedni a(z alkohol) pusztító kedv, aminek következményei a kisebb-nagyobb társasági botrányoktól a (több napos) másnaposságon át a kijózanítóig, tragikus esetekben a megfagyásig. Bár a ránk tört meleg idén ezt talán az utóbbit kizárja.

Az alkohol pusztító akcióban sokan érdekeltek.  Hazánkban a felnőtt lakosság 5 százaléka alkoholista. Előlük kellene elinni a többi 95 százaléknak, de ugye a gyermekekre ne számítsunk. A felnőttek 15 százaléka  kivonja magát a közös munkából. 80 százalék viszont alkalmi ivó. Az ó év búcsú kiváló alkalom. Csak ne csússzon át senki az alkoholisták táborába. És ugyancsak el kellene kerülni azt a helyzetet, amikor a társaság joggal dalolja: minek iszik az olyan, ki a bort nem bírja...

Az ivásnak megvan a maga kultúrája. Fontos a megfelelő sorrend. A kis versikét mindenki ismeri.  Sörre bor, mindenkor! Borra sör, meggyötör. Étel ital harmóniájára is gondoljunk, meg arányaira is: ha sikerül, még a részegség első fokozatát is elkerülhetjük. Ebben a fokozatban a hangulat emelkedik, az arc kipirul, a szívműködés felgyorsul, a gondolkodás és a beszéd élénkebbé válik. "Spicces" - mondjuk az ilyenre,  aki ekkor jókedvű, elmésen tréfálkozik, jól érzi magát. Annak aki itt meg tud állni, másnap semmi baja sem lesz. De a jó hangulatot megadhatja a kevesebb szesz és a jobb társaság is. Ezt ajánljuk.

 

A többiről talán kár is szólni: a részeg egyre hangosabb, egyre magabiztosabbnak érzi magát. Kötözködővé válik, vagy bambán tűri, hogy vele élcelődjenek a többiek. Az alkalmi részeg szédül, járása bizonytalan, beszéde akadozó. A nagyivók is lelassulnak, dülöngélve járnak, beszédüket alig érteni, artikulátlanul kurjongatnak, majd mély álomba merülnek. Másnap azután jön a macskajaj. Más néven a másnaposság. A mértéktartóbbak megússzák múló fejfájással, a mértéktelenekre rá jár a rúd: heves, lüktető fejfájást,  hányingert, gyomorégést éreznek, remegnek, iszonyodnak a fénytől és a zajoktól.  Többen esküsznek a hordóskáposzta jótékony hatására, mások a korhelylevest dicsérik. Valójában a másnaposságot csak az idő szünteti meg. Summa summarum: ne feledjük, ha nem is olyan közvetlenül, mint a karikatúrán, de az alkohol mindig hat az agyunkra. Tehát mértékkel.
 

Surján Lászlóvissza Vissza a kezdőlapra