A Szövetség a Nemzetért Polgári Kör közleménye
    Esélyegyenlőség az emlékezésre

    Az Orbán Viktor által vezetett Szövetség a Nemzetért Polgári Kör nyilatkozata a Holokauszt Múzeumról és a Terror Háza Múzeumtól megvont támogatásról

    Magyarország XX. századi történelmére két diktatúra, a fasiszta elnyomás és a kommunista uralom nyomta rá bélyegét. Több százezer honfitársunk hordozza a sebeket, csaknem minden magyar családban vannak áldozatok, sok százezren vannak, akiket megfélemlítettek, megnyomorítottak.

    Méltó és igazságos, hogy a fasizmus és a kommunizmus emléke ne merüljön a feledés homályába, hogy a felnövekvő nemzedékek emlékezhessenek mindenkire, akik jobb magyar sorsot vártak, azonban halál és üldöztetés lett az osztályrészük. A polgári kormány kezdeményezése folytatásra talált, hiszen lerakták a Holokauszt Múzeum alapkövét, melyet a Szövetség a Nemzetért Polgári Kör örömmel üdvözöl. Ugyanakkor döbbenettel veszi tudomásul az Országgyűlés döntését a Terror Háza Múzeum költségvetési támogatásának radikális, 150 millió forintos csökkentése miatt. A nemzet lelkiismerete sérült ezzel. A diktatúrák kárvallottjainak arculcsapása az is, hogy a javaslat előterjesztője egy olyan személy volt, akinek családjának tagja a kommunista diktatúra elnyomó erőszakszervezetének tagja, a rendszer haszonélvezője volt.

    A törvénymódosítást megszavazó szocialista és szabaddemokrata képviselőkkel szemben elismerés illeti a kormány azon tagjait, akik a teljes támogatás mellett szavaztak. A diszkriminatív törvénymódosító indítvány nyomán született döntés kapcsán a Szövetség a Nemzetért Polgári Kör az emlékezés esélyegyenlőségét kéri a Magyar Köztársaság kormányától és kéri a 150 millió forintos költségvetési támogatás más forrásból történő pótlását a költségvetési tartalék terhére!

Budapest, 2002. december 18.

Szöveség a Nemzetért Polgári Kör nevében
Hende Csaba
 
 
Országos Sajtószolgálat
vissza Vissza a kezdőlapra