A Magyar Tudományos Akadémia kezdeményezésére nyilvánították november 3-át a Magyar Tudomány Napjává, annak emlékére, hogy 1825-ben ezen a napon a pozsonyi országgyűlésen gróf Széchenyi István felajánlotta birtokainak egyévi jövedelmét, 60 ezer forintot a Magyar Tudós Társaság – a mai Tudományos Akadémia – megalapítására.

Az idei naphoz kapcsolódó rendezvénysorozathoz Vizi E. Szilveszter a Magyar Tudományos Akadémia elnöke az alábbi bevezetőt írta:

 
 
Hatodik éve rendezzük meg a Magyar Tudományos Akadémia vezető közreműködésével a Magyar Tudomány Napjának eseményeit. Évről-évre tartalmasabb, érdekesebb a több hétig tartó rendezvénysorozat. Eleinte nem is tudtuk, mára azonban világossá vált, hogy ízig-vérig európai gondolatot váltottunk valóságra. Az Európai Bizottság kutatási főigazgatósága már tizenhat, a miénkhez nagyon hasonló országos rendezvénysorozatot, fesztivált tart nyilván elsősorban az Unióhoz tartozó államokban, de Írországban vagy Spanyolországban még csak az idén rendezik meg először, és még Franciaországban is csak egy éves múltra tekinthet vissza a tudományok fesztiválja. Európa keleti felén Magyarországon kívül csak Lengyelország dicsekedhet hasonló rendezvénnyel.

Amikor útjára bocsátjuk a Széchenyi István akadémiai felajánlásának évfordulójához időzített rendezvénysorozatot, hangsúlyoznunk kell, hogy a magyar tudományosság ország-világ előtti újabb megmutatkozását napi politikai szándékok nem vezérlik. Mi akkor is büszkén és magabiztosan lépünk az ország közvéleménye elé, ha évek óta keveselljük a magyar nemzeti össztermék tudományos kutatásokra fordítható részarányát. Azért lehetünk büszkék és magabiztosak, mert kutatóink termelékenyebbek más országok kutatóinál, hiszen egységnyi költségvetési támogatásból több kísérletet végeznek el és többet is publikálnak, mint azok. Ez azonban nem támaszthatja alá hosszú távon a költségvetés szűkmarkúságát. Éppen a hatékony kutatók érdemlik meg, hogy fokozottan támogassák őket.

Elkezdtük szervezni a világ vezető természet- és társadalomtudósait egy konferenciaterembe váró Budapesti Tudományos Fórumot (Budapest Science Forum 2003). Remélem, éppoly virágzó hagyományt teremtünk vele, mint a Magyar Tudomány Napjának rendezvényeivel.

Vizi E. Szilveszter
az MTA elnöke,
a Magyar Tudomány Napja
rendezvénytanácsának
elnöke

Kapcsolódó honlap: Magyarok a tudomány szolgálatában
 

Izelítő a rendezvénysorozat mai programjából:

november 3. vasárnap 11.00 óra
"A Tudás Útja"
Példaadó futás az egészség fejlesztéséért

Program:
Fél-maratoni futóverseny (21.097,5 m)

Akadémiai futás az egészségért (6 km)

Útvonal: egyes nagy múltú egyetemeket és az Akadémiát összekötő útvonalon.
Rajt: Nagyvárad tér - Haller u.-Soroksári u. - Közraktár u.-pesti rakparton az Országházig - Asbóth u.-Roosevelt tér (Akadémiai futás 6 km-es cél) - Lánchíd-budai rakpart a Margit híd és Lágymányosi híd között - Műegyetem felső rakpart -"Lágymányosi egyetem város"- Lágymányosi híd - Könyves Kálmán krt. - Üllői út.
Cél: Nagyvárad tér
Nevezés: Ingyenes! Jelentkezni: nov. 3-ig elektronikus úton: a www.oscesz.sote.hu e-mail címen, vagy faxon 210 29 30/6172 és személyesen, november 2-3-án 12-18 óra között a versenyközpontban lehet.
Versenyközpont: Semmelweis Egyetem toronyépület (SE NET), 1089 Budapest, Nagyvárad tér 4.
Szervezi: OM, MTA, Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, Budapesti Közgazdaságtudományi és Államigazgatási Egyetem, Eötvös Loránd Tudományegyetem, Gábor Dénes Főiskola, Semmelweis Egyetem, Magyar Egyetemi Főiskolai Sportszövetség, Budapesti Atlétikai Szövetség  (1) 210 29 30/6172 Blazsek József (blajozs@net.sote.hu)
 november 3. vasárnap 10.00 óra
Sváb Nap

Tudományos előadás, hagyományőrző együttesek műsora, vásár, kézműves foglalkozás gyermekeknek, táncház a Magyar Tudomány Napja alkalmából

10.00-17.00: Tárlatvezetés a Háztörténetek című kiállításon
11.00: Környei Német Nemzetiségi Dalkör
Előadás: Manherz Károly egy. tanár., int. ig., dékán: A magyarországi németek kultúrája
Német népmesék (mesehallgatás, dramatizálás, illusztrálás
A III. kerületi Német Tagozatos és Német Nemzetiségi Általános Iskola műsora
Zimándi Ignác Általános Iskola, Törökbálinti Gyermekegyüttes műsora
Kézműves foglalkozás
Soroksári Hagyományörző Vegyesdalkör kórus
Néptánc bemutató és táncház a Törökbálinti Hagyományőrző Tánccsoport közreműködésével

Nyitva tartás: 21.00 óráig
Néprajzi Múzeum, 1055 Budapest, Kossuth L. tér 12. Néprajzi Múzeum
 (1) 473 24 40 Fehér Ágnes (afeher@neprajz.hu)

vissza Vissza a kezdőlapra