Üzenet Rómából

A családokért dolgozzanak a politikusok

II. János Pál a napokban találkozott Róma városának és tartományának, valamint a Lazio régiónak  vezetőivel.A nekik elmondott gondolatok mindenki számára iránymutatóak.

A pápa aggódik, hiszen sok család került valamiféle krízisbe, lecsökkent  a születések száma és a társadalom folyamatosan öregedik.

A helyzet javítása érdekében az egyházaknak és a polgári intézményeknek össze kell fogniuk. El kell érni, hogy a gyermek érkezése nevelése ismét öröm legyen a családok számára. A család, mégpedig a házasságra alapult család legyen a szociálpolitika kiemelt területe. (A magyar olvasó számára az egyházi-állami összefogás gondolata ismerősen cseng: „Nem az egyház és állam szétválasztásán, hanem együttműködésük kereteinek kialakításán kell dolgoznunk.”)

Kiemelt feladat, hogy biztosítani kell az állásokat, letörni a munkanélküliséget, hiszen ez nagyon könnyen tönkre teheti a családok életét. A pápa pozitív példának tekintette azt, hogy az elmúlt hónapokban igen sok bevándorló törvényesítette helyzetét. Ez azt jelenti, hogy a társadalom dinamikusan reagált és jó megoldásokra volt képes.

A Szentatya ezt az alkalmat is kihasználta arra, hogy kérje a politikai vezetőket: kerüljék el  a fenyegető közép-keleti háborút.
Amikor a nemzetek és kultúrák közötti konfliktus fenyeget, egyértelmű és sürgető feladattá válik, hogy szeressünk. A béke, a kölcsönös megértés, a kiengesztelődés jellemzik a kereszténységet. Ezek megvalósítása Rómának, a katolicizmus központjának történelmi hivatása.
 

vissza Vissza a kezdőlapra