Frissítve:2003.03.22. 00:27:12

Új létesítményeket adak át a fővárosi állatkertben

 

A korábbinál nagyobb, tágasabb környezetben élhetnek a gorillák a Fővárosi Állat- és Növénykertben, az új gorilla-lakosztályt és főemlőskertet kedden nyitották meg az intézményben.

 

A létesítmények kivitelezése mintegy 170 millió forintba került  Az intézmény számára elkülönített 400 millió forintból még az idén megkezdődik a nagyszikla rekonstrukciója is. A cél az, hogy a budapesti állatkert teljességgel megfeleljen az európai elvárásoknak.

 

Persányi Miklós, a Fővárosi Állat- és Növénykert főigazgatója szerint Magyarországon nemcsak az állatvédelmi törvény, hanem az állatkertekre vonatkozóan egy külön jogszabály is tartalmazza, milyen körülmények között kell az állatokat tartani. Mint hozzátette: a most átadott létesítmények e követelményeknek mindenben megfelelnek. A korábbi magyar szabályozás - az európai előírásokhoz hasonlóan - 40 négyzetméteres belső teret írt elő egy gorilla-csoport tartására. Ezt az új magyar jogszabály két évvel ezelőtt 100 négyzetméterre bővítette.

 

A főigazgató ismertetése szerint a szintén most felújított rágcsálóházban - amely 1912-ben Kós Károly és Zrumeczky Dezső tervei alapján épült - néhány hónapja egy afrikai majomfaj, a mandrillák téli otthonául szolgál. Az épülethez mostantól tágas kifutók tartoznak, ahol az ugyancsak Afrikában élő aranyhasú mangábék is láthatók.

 

A Madagaszkáron honos gyűrűsfarkú makik a Bambi-házban kaptak új otthont, amely eredetileg kenguruk számára épült, ugyancsak Kós Károly és Zrumeczky Dezső tervei alapján.

 

vissza Vissza a kezdőlapra