Vizsgálja a magánszemélyek vagyonosodását az adóhivatal

 

A Világgazdaság csütörtökön ismertette, hogy az adóhivatal információt kért az utazási irodáktól a nagyobb összegű nyaralásokra befizetőkről.
 

Az APEH elismerte a jogtalan kutakodást

Az APEH először csak annyit ismert be, hogy valós a Világgazdaság értesülése, ténylegesen adatokat kértek az utazási irodáktól a nagyobb összegű nyaralásokra befizető utasokról. A revizorok azt nézik meg, hogy az utazóknak volt-e annyi bevallott, legális jövedelmük, amelyből utazásra is futotta.

 

Király László György az APEH  elnöke pénteken már azt is beismerte, hogy a hivatal a vonatkozó törvény ellenére jogtalanul kutakodott, ugyanis az adózás rendjéről szóló törvény nem teszi lehetővé a hivatal számára, hogy minden 300 ezer forint feletti utazóról adatokat kérjen. A törvényi szabályozás szerint ugyanis ilyen formában nem juthatnak olyan magánszemélyek adataihoz, akik nem minősülnek adózónak.
 

Király szerint ezért finomítani kell a módszeren, mivel az adóhivatal nem akar lemondani a vagyongyarapodással kapcsolatos információszerzésről, például az utazási irodáknál sem. Az adó illetve az adóalap ellenőrzése érdekében ugyanis nem csak konkrét ellenőrzéskor lehet adatokat kérni az adózás rendjéről szóló törvény szerint.
 

Az adatvédelmi biztos és a Magyar Adótanácsadók és Könyvviteli Szolgáltatók Egyesületének elnöke ugyanakkor jogtalannak tartja az APEH eljárását.

Az adatvédelmi biztos tájékoztatást kér a közeljövőben az APEH elnökétől azokkal a sajtóhíradásokkal kapcsolatban, amelyek szerint az adóhatóság a különböző nyilvántartásokat felhasználva próbálja az eltitkolt jövedelmeket felkutatni.

Péterfalvi Attila álláspontja szerint az adóhatóságnak ugyan van arra lehetősége, hogy nyilatkozatot kérjen egy-egy vizsgálat során, de nem ilyen jelleggel. Értelmezése szerint arra nincs felhatalmazása az APEH-nek, hogy a nagyobb értékű utakat igénybevevőkről általános tájékoztatást kérjen.

Az utazási irodák nem szívesen nyilatkoztak a kérdésben.

 

Az MDF kezdeményezése
 

Az MDF szerint sincs az adóhivatalnak törvényi felhatalmazása arra, hogy az adófizetők önkényesen meghatározott körére vonatkozóan nyilatkozattételi kötelezettségeket rendeljen el. Ezért azt javasolják, hogy hozzanak létre parlamenti vizsgálóbizottságot az APEH intézkedése miatt, amely során állampolgárok adatainak átadására kérte fel az utazási irodákat.


 Eltérő pártvélemények


    Katona Béla, az MSZP frakció-vezetőhelyettese szerint nem szükséges önálló parlamenti vizsgálóbizottság felállítása az ügyben. Azzal azonban egyetértenek, hogy az ügyet ki kell vizsgálni. Hozzátette, el tudja képzelni, hogy az illetékes költségvetési bizottság, vagy annak egy albizottsága vizsgálja meg a történteket.

    - Az idegenforgalmi adatok kérésével törvénytelenül járt el az Adó- és Pénzügyi Ellenőrzési Hivatal (APEH) - vélekedett Lasztovicza Jenő, az Országgyűlés Idegenforgalmi Bizottságának fideszes elnöke. Kifejtette: az APEH hivatkozásával szemben, amely szerint a hivatal korábban is folytatott ilyen típusú adatgyűjtést, megkeresésére a Magyar Utazási Irodák Szövetségének elnöke és főtitkára azt mondta, hogy még nem is hallott erről a gyakorlatról.

    Szavai szerint az érintettekre megfélemlítésként hat az APEH adatkérő levelében egy 1957-es és egy 1990-es törvényre hivatkozás, melyeket tévesen értelmez az adóhivatal. Hozzáfűzte: ezt a véleményét az APEH elnöke is megerősítette.

    A politikus szerint az APEH gyakorlata nyomán megrendülhet a magyar utazási irodák iránti bizalom, aminek következménye lehet, hogy az emberek Bécsben vagy Grazban fizetnek be útjaikra, a hazai utaztatók pedig csődbe mennek.

    Úgy véli, hogy az utazási irodák által szolgáltatott adatokat más befizetési adatokkal is párhuzamba állíthatja az adóhivatal, és visszamenőlegesen adócsalási pereket indíthat.

    Közölte: hétfőn kezdeményezi, hogy az APEH elnöke és a pénzügyminiszter tájékoztassa az ügyben a parlament idegenforgalomban illetékes főbizottságát.

    - Az SZDSZ minden házszabály szerinti vizsgálóbizottság létrehozását támogatja - mondta Pető Iván szabad demokrata ügyvivő. Megjegyezte ugyanakkor, hogy a Fidesz és az MDF - közös kormányzásuk idején és ellenzékben is - többször megakadályozta az SZDSZ által javasolt vizsgálóbizottságok felállítását.
 

MTI nyomán

vissza Vissza a kezdőlapra