Árt a biológiai változatosságnak a nagy családok széthullása
 
A kisebb lakótérben élő soknemzedékes család élete kevesebb természeti erőforrást emészt fel és kisebb ártalmat jelent a természeti környezet számára, mint a nyugati individualizmus alapján szerveződő létforma - állapította meg egy vasárnap megjelent tanulmány.

    A Michigan Egyetem kutatóinak 76 országban folytatott vizsgálata szerint nem elsősorban az oly sokat kárhoztatott demográfiai növekedés az oka a városok terjeszkedésének és a környezet pusztulásának, hanem a kis létszámú háztartások szaporodása.

    A nagy- vagy akár dédszülőktől unokákig együtt élő, soknemzedékes család egy fűtőberendezést, mosó- és hűtőgépet használt; a család tagjainak szétköltözésével azonban megsokszorozódik az ugyanennyi ember által felhasznált fűtőanyag, víz, elektromos energia - állítják a kutatók. A háztartások számának növekedése olyan országokban is megfigyelhető, ahol a lakosság lélekszáma csökken: Portugáliában, Olasz-, Spanyol- és Görögországban - idézte a brit Nature folyóiratban megjelent tanulmányt az AFP. A folyamatot a válások következtében széthulló családok számának növekedése is erősíti.

    Az önálló háztartások számának növekedése és a fokozódó fűtőanyag-igény miatt csökkenő erdőterületek adatai között Kína egyes területein közvetlen kapcsolatot mutattak ki a kutatók. Több más országban volt felfedezhető egyenes kapcsolat a városoknak a háztartások szétdarabolódásából adódó terjeszkedése, és a helyi élővilág számos fajának veszélyeztetetté válása között.

 
 
MTI
vissza Vissza a kezdőlapra