SIKERÜLT AZ ISMÉTLÉS

Gratulálunk a holland kereszténydemokraták győzelméhez

Hollandiában szerdán ismét a Kereszténydemokrata Tömörülés (CDA) nyerte a választásokat, így Jan Peter Balkenende miniszterelnök alakíthatja meg az új kormányt is.

    A szerdán tartott alsóházi választásokon részvételi csúcs született: A 12 millió szavazásra jogosult 80 százaléka szavazott. A várakozásoknak megfelelően ismét a CDA lett az ország legerősebb pártja, de a többi vezető párt is növelte szavazatai és mandátumai arányát, mert megszerezték jobboldali populista Pim Fortuyn Listája (LPF) szavazóinak nagy részét.

    A legnagyobb nyereséget az ellenzéki Munkapárt (PvdA) könyvelte el. Az alsóházba még bekerült öt kisebb párt nem tudott osztozkodni az LPF csalódott szavazóin, a kis rendhagyó Szocialista Párt (SP) és a Protestáns Párt kivételével mind visszaestek valamelyest a 2002-es választásokhoz képest, de az arányos egyfordulós választási rendszer következtében így is kilenc párt képviselői kerültek be az alsóházba.

    A hollandiai választások eredménye: 

Párt

Mandátum

CDA (kereszténydemokrata)

44

PvdA (Munkapárt)

42

VVD (liberális)

28

LPF (populista)

8

Baloldali Zöldek

8

SP (szocialista)

9

D66 (liberális)

6

Keresztény Unió

3

Protestáns Párt

2

Összesen

150

 

    A két nagy párt kiegyenlített erőviszonyai mellett papíron a nagykoalíció a legkönnyebb megoldás. Balkenende miniszterelnök a választás éjszakáján is hangoztatta, hogy többféle kormánytöbbség is elképzelhető. A CDA legszívesebben eddigi koalíciós partnerével, a jobboldali liberális VVD-vel folytatná a kormányzást, de alsóházi többségükhöz még meg kell szerezniük például a kis baloldali liberális párt, a D66 támogatását is.

    Elvben nem lehet kizárni a LPF újabb bevonását sem, de ellenük szól, hogy ők a választás legnagyobb vesztesei és miattuk mondott le a kormány.

Az LPF bukásával helyreálltak a holland belpolitika hagyományos erőviszonyai. A tavaly meggyilkolt Pim Fortuyn eszméi mégis mély nyomot hagytak a politikai életen. Még a baloldali Munkapárt is keményebbre fogalmazta a bevándorlással és a közrend megszilárdításával kapcsolatos felfogását.

sl

vissza Vissza a kezdőlapra