Újabb elbocsátások: Diósgyőr után leállt Ózd is

 

Az olasz tulajdonban lévő, január 1-je óta nem működő diósgyőri DAM Steel Rt. után hétfőn reggel leállították a termelést a német érdekeltségű Ózdi Acélmű (ÓAM) Kft.-ben is.


Diósgyőrben a termelés leállítása az anyavállalat másfélezer dolgozóját, valamint a gyár területen működő, a kohászatból kivált 93 beszállító vállalkozás kétezer alkalmazottját érinti, és ezáltal további 30 ezer családtag életkörülményét befolyásolja.

Ózdon a - korábbi kohászati üzemekből még működő - rúd- és dróthengermű csaknem 600 alkalmazottja maradhat munka nélkül, ha nem sikerül megoldást találni a mielőbbi indításra. Itt a leállás közvetve mintegy 18-20 ezer embert érint.

Az Észak-magyarországi Áramszolgáltató (ÉMÁSZ) az Ózdi Acélművek milliárdos nagyságrendű adóssága miatt szüntette be a gyártáshoz szükséges áramszolgáltatást. A korlátozott mennyiség az élet- és vagyonbiztonsághoz elegendő csupán.

Ernst Bachner, a német Max Aicher GmbH. többségi tulajdonában lévő ÓAM ügyvezető igazgatója hétfőn az MTI-nek elmondta: az ÓAM a megfelelően feltöltött készárú raktárából továbbra is folyamatosan és határidőre ki tudja szolgálni megrendelőit.

Hozzátette: az idei villamosenergia-piaci nyitást az ÓAM kihasználta arra, hogy tárgyalásokba kezdjen különböző, külföldi áramszolgáltatókkal, amelyeket azonban egyelőre nem kívánt megjelölni.

A DAM Steel a veszteséges termelés miatt állította le a termelést ez év január 1-én, majd az olasz tulajdonoscsoport, a Cogne január 22-én megindított csődeljárásban fizetési haladék kérésével február 18-ra Miskolcra összehívta a hitelezőket.

A DAM Steel humánpolitikai igazgatóhelyettese hétfőn az MTI-vel csupán annyit közölt: a cég valamennyi felelős magyar és olasz vezetője tárgyal; a kialakult új helyzetről legkorábban kedden adnak tájékoztatatást.

Réthy Imre, a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium közigazgatási államtitkára hétfőn az MTI-nek elmondta: szeretnék, ha a DAM Steel Rt.-nél a csődbejelentés után is megmaradnának a munkahelyek, folytatódna a termelés. A minisztérium ezért vizsgálja, hogyan tudna segíteni, és ez ügyben felveszi a kapcsolatot a munkaügyi tárcával, illetve a Miniszterelnöki Hivatallal.

A közigazgatási államtitkár utalt arra: a DAM Steel Rt. korábban két fő gondot jelzett a gazdasági tárcának. Az egyik az Észak-magyarországi Áramszolgáltatóval (ÉMÁSZ), a másik a gázszolgáltatóval, a Mol-lal folytatott vitájuk volt.

Réthy Imre szerint aláírásra készen áll a diósgyőri cég és a ÉMÁSZ közötti szerződés a transzformátor átruházásáról, illetve a Mol-lal az árakról történő újabb megállapodásról.

Ahol a tárca piaci alapon befolyásolni tudta a piaci szereplőket, ott mindent megtett, a termelés finanszírozása azonban alapvetően a tulajdonos és a bankrendszer feladata - tette hozzá.

 

MTI

vissza Vissza a kezdőlapra