A DROGFOGYASZTÁS ELLEN

Gyakoribb rendőri ellenőrzést

Néhány napja e tárgyban tudakoltuk olvasóink "köz-véleményét". Az ötlet nem a miénk, a Nógrád Megyei Hírlap tette fel internetes kiadására az alábbi formában:
Felvezetés: Sajnálatos, de mint az az országos híradásokban is már megjelenik: megyénk szórakozóhelyein egyre inkább terjed a drog. Ön szerint mit lehet ellene tenni?
A mi kérdésünk így hangzott: Mit kell tenni a vendéglátóhelyeken a kábítószerek terjedése ellen? Ezt azután - olvasói észrevétel nyomán - pontosítottuk:
Mi a legfontosabb teendő a kábítószereknek a vendéglátóhelyeken való terjedése ellen?

A kérdés a Nógrád Megyei Hírlapban (NMH) ma is él, mi már levettük. Az alábbiakban ismertetjük a lehetséges válaszokat és a beérkezett feleleteket.

NMH

MHL
Szigorúbb és gyakoribb rendőri felügyelet szükséges.

41%

Szigorúbb rendőri ellenőrzést 84 % 102 szavazat
Az iskolai felvilágosításra kellene nagyobb hangsúlyt helyezni.

21%

Több iskolai felvilágosítást 4 % 5 szavazat
A szülők feladata lenne helyesen nevelni gyermekeiket.

16%

A szülők neveljék gyerekeiket 11 % 13 szavazat
Nem lehet ellene mit tenni, mindenki maga dönt a sorsáról.

21%

Semmit, magánügy 1 % 1 szavazat

Láthatóan a NMH kérdéseit rövidítettük - nálunk a rendelkezésre álló terjedelem kicsi. A tömörítés reméljük nem ment az érthetőség rovására. A két eredmény közötti eltérések önmagukért beszélnek. Azt gondolom kiemelendőnek, még egy jobboldali elhajlással, Orbán kormány iránti szimpátiával nem vádolható újság honlapján is a szigorúbb rendőri felügyelet kapta a legtöbb támogatást. Azon sem lehet meglepődni, hogy abban a megyében, amelyben Gusztos Péter szél-liberális eszméi úton útfélen terjesztődnek, a nem lehet ellene mit tenni sorra 21 % szavazott, szemben a mi olvasóink között tapasztalt 1 %-kal. A NMH nem közli, hogy hányan szavaztak, nálunk mindössze egy szavazatot kapott a "magánügy", ez akár mellényúlás is lehetett.

Tudjuk az internetes szavazgatások nem tekinthetők közvéleménykutatásnak. Ám a fentiekből mégis jogosnak látszik arra következtetni, hogy a kábítószerrel kapcsolatos szabadosságot nem támogatják a polgárok, s ha valakivel a kormány munkáját vitatjuk meg, erre a kérdéskörre okvetlenül ki kell térni.   

Végül: köszönet azoknak, akik elküldték véleményüket.

Surján László

vissza Vissza a kezdőlapra