Duna Televízió: megkezdődött az ausztráliai és új-zélandi sugárzás

 

Néhány nappal ezelőtt megkezdte a műsorsugárzást Ausztráliába és Új-Zélandra a Duna Televízió - közölte Pekár István, a közszolgálati médium elnöke.

 

A Duna Televízió a világ magyarjait köti össze. Immár öt földrészen nézhető. Három hónapja van digitális sugárzása és mától mobiltelefonon is látható.

A Duna Televízió történetében az alapítás és a közszolgálati televízióvá válás után a harmadik nagy állomás 2002. december 21-e, az amerikai és 2003. március 12-e az ausztráliai sugárzás megindulása -- hangsúlyozta Pekár István elnök. Megfogalmazása szerint ezzel lehetővé vált a kulturális nemzetegyesítés. Szili Katalin örömét fejezte ki, hogy már öt kontinensen képes helyettesíteni a Duna TV akár a magyar nyelvű tanárt vagy a kulturális misszióvezetőt is. - Én azt gondolom, hogy a Duna Televízió olyan köldökzsinórt létesíthet magyar és magyar között, itthon és külföldön mindazon magyarok számára, akik itt a történelem bizonyos időszakaiban kénytelenek voltak elhagyni a hazájukat, ami biztosíthatja azt, hogy meg tudjuk őrizni anyanyelvünket, kultúránkat, hagyományainkat hosszú távon. Pekár István a televízió feladatának nevezte, hogy minden magyart, aki igényli, bekapcsoljon a nemzet vérkeringésébe. - Most pedig valóban a nehéz anyagi helyzetünk ellenére saját erőből meg tudtuk ezt valósítani. Remélem azonban, hogy ezt majd a kormányzat, a magas politika is értékeli, és támogatni fogja az elképzelésünket. Hangsúlyozta, hogy a Duna Televíziónak a 2 milliárd forintos forgóalap-feltöltésén kívül évi 500 millió forintos támogatásemelésre volna szükség, hogy a Duna Televízió a világban élő magyarok kulturális centrumává váljék.

Pekár István hangot adott azon reményének, hogy nemsokára a 130 ezres dél-amerikai és a 12 ezres dél-afrikai magyar kolóniához is eljuttathatják a jelenleg naponta kétszer ismételt nyolcórás adást.

 

Szavai szerint Észak-Amerikából néhány tízezer, Ausztráliából és Új-Zélandról pár ezer előfizetőre számítanak, az érdeklődés növelése érdekében pedig tervezik, hogy angol feliratozással látják el adásukat.

 

A Duna Televízió elnöke úgy nyilatkozott, szeretnék, ha a jogdíjviták rendezése után a csatorna európai adását juttathatnák el tengerentúli nézőiknek is.

 

Mint mondta, az éjjel fél egykor kezdődő első adásblokkban - a Himnusz és a híradó után - egy magyar film látható, ezt saját gyártású műsorok követik, valamint közszolgálati televíziók archívumaiból válogatnak.

 

Pekár István közölte: az eddig beérkezett visszajelzések szerint a tengerentúli magyarok elsősorban magyar filmeket, zenét, meséket, verseket, gyermekprogramokat szeretnének látni a Duna Televízión.

 

vissza Vissza a kezdőlapra