Európa Tanács: lényeges előrelépés a kedvezménytörvény ügyében

 

Magyar szempontból igen kedvező előrelépés történt kedden a kedvezménytörvényről készített Jürgens-jelentés végleges megszövegezése terén - jelentette be Tabajdi Csaba, az Európa Tanács strasbourgi parlamenti közgyűlésének ülésén részt vevő magyar küldöttség vezetője

 

Az MTI-nek adott tájékoztatásában az országgyűlési delegáció vezetője beszámolt arról, hogy Hans Jürgens jelentéstevő és az érintett delegációk képviselői között magyar kezdeményezésre egyeztetés zajlott le a nap folyamán. Ennek eredményeképpen lényeges módosítások kerültek be a közgyűlés jogi és emberi jogi bizottsága elé kerülő szövegváltozatba.

A közgyűlési bizottság délelőtti ülésén döntött arról, hogy következő, csütörtöki tanácskozásán tűzi napirendre azt a jelentést, amelyet a holland képviselő az Európa Tanács felkérésére készített a kedvezménytörvényről. Az értékeléshez a magyar fél már előző nap 17 módosító indítványt terjesztett be.

A bizottsági ülés után egy szűkebb testület, a magyar, a román és a szlovák parlamenti delegáció képviselői, a holland jelentéstevő és Eduard Lintner, az ET jogi és emberi jogi bizottságának elnöke egyetértésre jutottak a jelentés végleges szövegváltozatáról. Az eszmecsere során Jürgens kötelezettséget vállalt arra, hogy egy híján valamennyi magyar módosító indítványt belefoglalja az átdolgozott jelentésbe, amely így szinte teljes egészében elfogadhatóvá vált a magyar fél számára. Csütörtökön várható a szövegről végleges (bizottsági) szavazás.

Rendkívül fontos az a változtatás, amely a korábbi megfogalmazással szemben nem etnikai megközelítésűnek ítéli meg a kedvezménytörvényt, hanem tudomásul veszi , hogy az egyén szabad önazonosság-választására épül, azt tekinti magyarnak, aki annak vallja magát.

A jelentés új változatában elismeri, hogy Magyarországon kívül számos ET-tagállamnak van hasonló jogszabálya.

Az új tervezetben kifejezést nyer, hogy nemcsak Magyarországnak kell lépnie a kedvezménytörvény módosítása érdekében: a benyújtandó határozati javaslatban az Európa Tanács minden érintett kormányt érdemi tárgyalásra hív fel.

A szöveg egy pontosítás révén immár nem azt állapítja meg, hogy "a szomszédos országok" bírálták a kedvezménytörvényt, csak annyit szögez le, hogy "néhány érintett szomszédos ország" adott hangot ellenvetéseinek.

Magyar szempontból egyetlen olyan elem maradt a jelentésben, amely nem minősül elfogadhatónak. Ez az a kitétel, amely szerint a magyar kultúrnemzet koncepció - a jelentéstevő értelmezésében - azt az érzést kelti, hogy Magyarország nem fogadja el a fennálló határokat. Ez - mint Tabajdi Csaba nyomatékosan leszögezte - egyáltalán nem felel meg a tényeknek.

Jürgens elfogadta viszont, hogy a határozati javaslatban szerepeljen: Magyarország szomszédai területi integritását számos két- és sokoldalú nemzetközi szerződésben, többek között magyar-román, magyar-szlovák alapszerződésekben garantálta - emelte ki Tabajdi Csaba.

A magyar küldöttségvezető megjegyezte, hogy Jürgens tulajdonképpen figyelmen kívül hagyta az eredeti megbízást. A holland jelentéstevőnek a hasonló jellegű, létező európai jogszabályokkal kellett volna egybevetnie a magyar kedvezménytörvényt, ő azonban mindezektől függetlenül mondott véleményt a jogszabályról. A keddi bizottsági ülésen a résztvevők ezzel idő hiányában nem kívántak foglalkozni.
 

MTI

vissza Vissza a kezdőlapra