ISMÉT KAMPÁNY VAN*

Népszavazás


Az Európai Unióba való belépésről népszavazás dönt majd, 2003. április 12-én.  A népszavazáshoz tartozó úgynevezett határnapokat a belügyminiszter rendeletben szabályozta, most reméljük sikerült alkotmányosan az akció. A népszavazáson arra a kérdésre kell majd válaszolnunk:

"Egyetért-e azzal, hogy a Magyar Köztársaság az Európai Unió tagjává váljon?"

A mintegy 8 millió Magyarországon élő választópolgár dönt majd erről a kérdéséről. A népszavazással kapcsolatos szabályok igen hasonlítanak az országos választások előírásaihoz. Pontosítani kell a  névjegyzéket, mégpedig úgy, hogy március 25-től április 1-jéig már közszemlére kerüljön. Ez alatt lehet kifogásokat benyújtani, ha valaki kimaradt, vagy olyan személyről van tudomása, aki jogosulatlanul van bent a jegyzékben.  A módosított névjegyzék április 10-ig tekinthető meg a polgármesteri hivatalokban. A választópolgároknak a névjegyzékbe történő felvételükről március 20. és 27. között küldenek értesítést. Aki 27-ig nem kapott értesítést, még három munkanapon tiltakozhat: 28-án pénteken és 31-én illetve április 1-én.

A választási bizottságok megbízott tagjait az országgyűlési képviselőcsoporttal rendelkező pártok március 27-ig jelenthetik be. Ennek értelmében az MSZP, a Fidesz, az SZDSZ és az MDF küldhet delegáltakat a testületekbe, az országgyűlési választásokon kiesett FKGP és MIÉP már nem. A kampány április 10-én éjfélig tart, ezt követően tilos kampányolni a választás befejezéséig, április 12-én este 7 óráig. A népszavazással kapcsolatos közvélemény-kutatás eredményét április 4-től a választás végéig nem szabad nyilvánosságra hozni. A helyzet tehát jogilag rendezett, de erkölcsileg némi gondot jelent az, hogy az Európai Uniós tagságot ellenzőknek nincs olyan szervezete, amely jogosult lenne a választásokat ellenőrizni. (Időközben két szervezet már szót is emelt emiatt, adta hírül a Hír TV.) Végül egy apróság: a lesz, azaz válik valamivé igének a kérdésben alkalmazott formája ikes ige. Bár a tudomány egyre engedékenyebb, nem akarja a nyelv változásait gátolni, a szabályokat erőltetni, nekünk jobban tetszett volna, ha az eldöntendő kérdés így hangzik:

"Egyetért-e azzal, hogy a Magyar Köztársaság az Európai Unió tagjává váljék?"

A válaszunk mindazonáltal - ikesen és iktelenül egyaránt - legyen:

IGEN

* Elnézést kérünk azon kedves olvasóinktól, akik a Netscape valamelyik változatával néznek minket. Ennek az oldalnak a címét "Népszavazás" és a záró IGEN-t worldart-tal írtuk, s ezt a Netscape nem ismeri. A Netscape volt régebben a rendszeres böngészőnk és a hozzá tartozó composerben szerkesztettünk. Ekkor olykor a sokkal elterjedtebb IE felhasználóknak okoztunk bosszúságot. Most FrontPage a szerkesztőnk s ebből adódnak olykor gondok. 

vissza Vissza a kezdőlapra