Egyeztetés az európai parlamenti képviselők választásáról
 
Várhatóan zárt listás rendszerben történik majd az európai parlamenti képviselők választása, eszerint a szavazók nem változtathatnak a pártlistákon, amikor Magyarország 24 EP-képviselőjére voksolnak - derült ki a Belügyminisztériumban tartott szerdai többpárti egyeztetést követően.

    A megbeszélésen a Fideszt Salamon László, az SZDSZ-t Fodor Gábor, az MDF-et pedig Herényi Károly és Ékes József képviselte.

    Pál Tibor, a belügyi tárca politikai államtitkára, aki az MSZP-t is képviselte az egyeztetésen, az MTI-nek elmondta: az ország egyetlen választókerületet alkot majd, és a választáson indulóknak 20 ezer ajánlószelvényt kell gyűjteniük, így kerülhetnek fel az egyes pártok listájára.

    A zárt listás választásnak megfelelően a pártok előre meghatározott sorrendben jelölhetnek 30 főt, a választók így csak azt befolyásolhatják, hogy az általuk preferált politikai tömörülés hány mandátumhoz jut.

    A megállapodás szerint az európai parlamenti választásokat is egynapos kampánycsend előzi majd meg.

    Az államtitkár közlése szerint várhatóan megegyezés születik a külképviseleten szavazók voksolásáról is: esetükben kettős szavazás lesz, azaz szavazólapon, és elektronikus úton is rögzítik az eredményeket. Kifejtette, ők is szavazólapon adják le voksaikat, ennek eredményét viszont számítógép is rögzíti, így gyorsabban megállapíthatók az előzetes eredmények. Pál Tibor hozzátette: végleges eredmény azonban csak a szavazólapok összesítése után születhet.

    A külképviseleteken azok a magyarországi lakhellyel rendelkező magyar állampolgárok szavazhatnak, akik a voksolás időpontjában nem tartózkodnak itthon.

    A tanácskozást követően Salamon László fideszes országgyűlési képviselő az MTI-nek elmondta, hogy nem értenek egyet az eredeti javaslattal, amely szerint a külföldön élő magyar állampolgárok szavazataikat egy számítógépes rendszeren keresztül adnák le.

    Hozzátette, ezzel kapcsolatban a kormány újabb javaslatot juttat el a pártokhoz.

    - Az SZDSZ a nyílt listás szavazást támogatja az Európai Unió parlamenti képviselőinek megválasztása esetén - mondta az MTI érdeklődésére Fodor Gábor, a párt ügyvivője. Hozzátette ugyanakkor: az egyeztetésen úgy tűnt, a pártok többsége a zárt listás rendszer irányába "mozdult el". Jelezte, az SZDSZ újból megvitatja ezt a kérdést.

    Az ügyvivő beszélt arról is, hogy az egyeztetésen szóba került a magyar és az európai parlamenti képviselők összeférhetetlenségének kérdése. Hozzáfűzte: e tekintetben az uniónak szigorú, egyértelmű szabályai vannak.

    - A magyar parlament képviselője nem lehet európai parlamenti képviselő - mondta a politikus, kiemelve, hogy "e tekintetben nincs különösebb mozgástér".

    Ékes József az MTI-nek elmondta: a zárt listás szavazás mellett szól az a tény, hogy ebben a választási rendszerben közös lista állítása is lehetséges.

    Az MDF-es politikus hozzátette: nyitott kérdés maradt a külképviseleteken történő szavazás lehetősége, erről még további egyeztetés szükséges.

    Az MDF azt javasolja, hogy az elektronikus szavazás mellett mechanikusan is ellenőrizzék a voksolást, ennek kidolgozását a kormány később terjeszteti négypárti egyeztetésre.

    A következő megbeszélésre várhatóan január végén, február elején kerül sor.

MTI
vissza Vissza a kezdőlapra