A Fidesz a gyógyszerár-emelésekről

 

Február 1-jétől a patikák pénztárainál ismét érzékelhetik a nyugdíjasok, hogy az általuk használt gyógyszerek jelentős áremelésével Medgyessy Péter miniszterelnök ismét benyújtotta számukra a számlát járandóságuk múlt évi egyszeri 19 ezer forintos kiegészítéséért - mondta Selmeczi Gabriella sajtótájékoztatón szerdán, Budapesten.

 

A Fidesz parlamenti frakcióvezető-helyettese szerint a 19 ezer forintot az infláción keresztül, az energiaár-emelésekkel, az élelmiszerárak növekedésével már visszavette, de most újra megpróbálja a kormány.

- A miniszterelnök és az egészségügyi kormányzat ígérete az volt, hogy a gyógyszerek áremelése nem haladja meg az inflációt, ehhez képest azonban a pénzromlás mértékének 4-5-6-7-szeresével is többet kell fizetni február 1-től egyes készítményekért - jelentette ki Selmeczi Gabriella.

A politikus állítása alátámasztására konkrétan megnevezett néhány, a cukorbetegek és az asztmások által szedett gyógyszert, valamint gyakran használt nyugtatót és fájdalomcsillapítót, hozzátéve azok új árait.

Selmeczi Gabriella jelezte: frakciótársával, Frajna Imrével együtt több kérdéssel fordul Csehák Judithoz, az egészségügyi tárca vezetőjéhez, miután tapasztalatai szerint a miniszter több hónapja nem nyilatkozott az ágazat jövőjéről.

A politikus elmondta: Csehák Judittól arról érdeklődnek írásban, mit tesz annak érdekében, hogy a gyógyszerár-emelések ne haladják meg az infláció mértékét, és mit kíván tenni azért, hogy a nyugdíjasok gyógyszerterhei ne emelkedjenek.

Frajna Imre, a Fidesz egészségügyi kabinetjének tagja a sajtótájékoztatón közölte: annak következtében, hogy a kormány felmondta a gyógyszergyártókkal kötött hároméves megállapodást, gyógyszerhiány alakult ki az év végi járványos időszakban, emellett a gyógyszerárak február 1-jei emelkedése minden elképzelést felülmúl.

- Furcsa memóriazavarok tapasztalhatók a kormány működésében gyógyszerfronton, ugyanis a gyártókkal már aláírták a megállapodást az Alzheimer-kór, valamint a cukorbetegek számára inzulint helyettesítő készítmények támogatásáról, ennek ellenére nem kerültek ezek a gyógyszerek a támogatotti körbe - mondta Frajna Imre.

A politikus szerint a kormány memóriazavarát jelzi az is, hogy Medgyessy Péter választási kampányban hangoztatott személyes garanciája ellenére nem váltak ingyenessé a szív- és érbetegségek, valamint a csontritkulás gyógyszerei.

Frajna Imre tájékoztatása szerint levélben kérdezik meg Csehák Judit minisztert arról, milyen eszközei vannak Medgyessy Péter meggyőzésére, hogy tartsa be a gyógyszerekkel kapcsolatos választási ígéreteit. Hozzátette: magyarázatot várnak Medgyessy Pétertől és Csehák Judittól arra is, hogy a gyártókkal aláírt megállapodás ellenére hogyan maradhattak ki a társadalombiztosítási támogatásból az Alzheimer-kórban szenvedők gyógyszerei.

Az MTI kérdésére Selmeczi Gabriella kifejtette: a kormány által bejelentett, átlagosan 4,5 százalékos február 1-jei gyógyszerár-emelési mérték úgy alakult ki, hogy néhány, a betegek által már nem használt készítmény árát csökkentették.

Mint mondta, szakértői számítások szerint valójában 7,1 százalékos lesz a gyógyszeráremelés, ha nem veszik figyelembe a nem használt és forgalomból kivonásra váró készítmények árcsökkentését.
 

MTI

vissza Vissza a kezdőlapra