KÉT ÚT

SZEREPELJEN AZ ISTEN ESZME AZ EURÓPAI ALKOTMÁNYBAN!

 

Az Unió értékeihez hozzátartoznak mindazok értékei, akik hisznek Istenben, mint az igazság, az igazságosság, a jó és a szép forrásában, valamint mindazoké, akik e hitet nem osztják, és eme egyetemes értékeket más forrásból eredeztetik.

Sok szó esik napjainkban arról, hogy az Unióban elveszünk, nem tudjuk befolyásolni az ottani döntéseket. Az az akció, amelyet Szájer József indít már most bizonyítja, hogy van/lesz mozgáskörünk, ha pedig a javaslat meg is valósul, hatékonyságunkról is képet alkothatunk Az Európa fogalom egyben a Fidesz és az MSZP felfogásáról is éles fényképet ad a kezünkbe.

Szájer József, az Országgyűlés fideszes alelnöke az Európai Unió Konventjének tagjaként módosítaná az Európai Unió alkotmányát. Emiatt ma találkozott Seregély István érsekkel, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia (MKPK) elnökével, Erdő Péter prímással, érsekkel és Veres András püspökkel, az MKPK titkárával.

Szájer a konvent más tagjaival együtt azt javasolja, hogy az EU alaptörvénye tegyen említést a kereszténységről, az Európát összetartó hitbéli hagyományról, illetve Istenről. Az egyház képviselőinek nevében Seregély István aláírásával sajtónyilatkozatban nyomatékosította, hogy támogatják a tartalmi módosítások beillesztését az EU alkotmányába. Szájer József közölte: hasonló találkozót kezdeményezett a többi keresztény történelmi egyház vezetőivel is.

Seregély István érsek a sajtótájékoztatón közölte: nemcsak Magyarországon, hanem Európa valamennyi országában a hívő emberek vannak többségben, mégpedig meghatározóan a keresztények, e vallás az európai népek legrégibb közös értéke. Hozzátette: az Európai Unió, amelyet a gazdasági szükség hozott létre, amelyet ma politikai erők szerveznek, stabilitását csak annak az erkölcsnek az alapján tudja biztosítani, amelyet a történelem során kapott.

Szájer József kiemelte: a kereszténység olyan alapvető európai érték, amely nélkül ma senki sem beszélhetne európai egyesülésről, Európai Unióról, európai integrációról.

A javaslat értelmében a preambulum tartalmazná: az Európai Unió tagállamai és állampolgárai tudatában vannak történelmük, az egyetemes és oszthatatlan emberi méltóság értékeinek, a szabadság, az egyenlőség és a szolidaritás, valamint Európa spirituális és hitbéli örökségének. Az indítvány szerint az EU alkotmánya kimondaná: "az Unió értékeihez hozzátartoznak mindazok értékei, akik hisznek Istenben, mint az igazság, az igazságosság, a jó és a szép forrásában, valamint mindazoké, akik e hitet nem osztják, és eme egyetemes értékeket más forrásból eredeztetik".

Szájer közölte: a javaslatot az Európai Néppárt közös módosító indítványként kívánja előterjeszteni, amelyhez aláírásukkal más képviselők is csatlakozhatnak. Szájer állítja: a tervezet célja a nyitottság megfogalmazása: a javaslat nem irányul sem a hívők, sem a nem hívők ellen, "az sem érezheti magát kirekesztettnek, aki adott esetben a második kategóriába tartozik". 

Emlékeztetőül: az európai értékeket Medgyessy Péter is említette keddi beszédében. Kijelentette: a „győztesek és sikeresek világához csatlakozunk! A kultúra, a humanizmus, a felvilágosodás, a szabadságszeretet hagyományaira épülő közösséghez. Ezt értjük európai szellemiségen.”

Íme a magyar politikai élet két fő vonulata.

Melyik Európa megközelítés tetszik: Medgyessyé vagy Szájeré?

 

 

 

 

vissza Vissza a kezdőlapra