Most légy okos, Domokos!

KINEK HIGGYEK?

 

Olvasom a polgári körök honlapján, hogy erőtlen a Fidesz  ellenzéki politizálása. "jelenleg egyetlen igazán fontos kérdésben sem képvisel valódi alternatívát a baloldallal szemben." Ezt követően a szerző az Európai Unióval kapcsolatos Fidesz politikát bírálja, nem kevés ingyenes és populista ízű állítással támasztva alá mondanivalóját. A cikk véleményformálásában határozott és karcos, ám tételeinek bizonyítására nem vállalkozik. Ezt azonban az olvasó csak akkor veszi észre, ha alaposan elmélyed a szövegben. Kínálva kínálja tehát a cikk magát arra, hogy állításait megvizsgáljuk és véleményével szemben érveket és tényeket soroljunk. Hiszen ilyen a cikk végkövetkeztetése: "amíg a FIDESZ csak jobb igyekszik lenni a baloldalnál, nem pedig gyökeresen más, addig politikájának nem lesz igazi hitele a közvélemény előtt, érvei, megnyilvánulásai erőtlenül hullanak a semmibe és ellenzékisége - valódi alternatíva híján - sokak számára nem tűnik majd másnak, mint értelmiségi mitugrászok súlytalan kötekedésének".
 

Olvasok viszont mást is. Szabados Krisztián szerint "Magára talált az ellenzék." Ennek a nevezett úr nem örül, ami abból is látható, hogy gondolatainak a Népszabadság adott teret. "A Fidesz esetében januárban volt érzékelhető először a szervezettség és a stratégikus politizálás. Miután a korábbi szétbeszélés helyett nagyjából egységesítette álláspontját az európai uniós csatlakozásról („Igen, de...”), a pártnak lehetősége nyílt arra, hogy kihasználja a kormányzati EU-kommunikációban uralkodó káoszt, és gyakorlatilag irányítsa a csatlakozással kapcsolatos közbeszédet. Ráadásul jelenleg a Fidesz az a politikai erő, amely a magyar társadalom számára releváns kérdéseket megfogalmazza EU-témában: olyan, a mindennapokat érintő problémákat vet fel, amelyekre sokan várják a választ a kormánytól, de eddig nem kapták meg."

Apám mesélte, hogy a nyilas időkben azt mondták a háta mögött: Vigyázzatok, kommunista, a Rákosi korszakban pedig azt: Vigyázzatok, fasiszta. Tudod fiam, ez arra utal, hogy valószínűleg jó helyen vagyok. Aki elolvassa a fent hivatkozott két cikket, talán minden különérvelés nélkül képes édesapám mondását a Fideszre alkalmazni: valószínűleg jó helyen van.

Surján László

Utóirat: Kellenek az érted haragszom jellegű írások, de mindig megfontolandó: kinek használnak jobban. Mi sokat köszönhetünk a baloldali önelemzőknek.

 

vissza Vissza a kezdőlapra