Megjelent:2003.03.28. 06:51:32

AZ UNIÓ KAPUJÁBAN

 

A jövőben bízva mondjunk IGENT
 

Ma az a feladatunk, segítsük az embereket, hogy józan mérlegelés alapján hozhassák meg döntésüket-jelentette ki Orbán Viktor.

Orbán Viktor komoly esélynek tartja Magyarország uniós csatlakozását, hozzátéve, hogy az ország szempontjából ma már a belépést követő időszak az igazán fontos. A volt kormányfő úgy fogalmazott, Magyarország csatlakozásának feltételei nem azonosak azokkal a körülményekkel, amelyeket a már az unióban lévők élveznek, ám egyben kifejezte bizakodását, hogy az egyenlőtlen feltételek csak egy rövid, átmeneti időszakig állnak majd fenn.

Orbán Viktor azt mondta a kormány uniós kampányáról, hogy az nem hangsúlyozza eléggé: a csatlakozás csupán egy lehetőség, "rajtunk múlik, mennyire tudjuk kiaknázni".
- Kampány helyett valódi párbeszédre volna inkább szükség - szögezte le.
Volt miniszterelnökként azt tartja a legfontosabb feladatnak, hogy a csatlakozási szavazásig hátralévő időben - propaganda helyett - a reális lehetőségeken alapuló bizakodást alakítsák ki az emberekben az integrációról és annak következményeiről.
- Ma az a feladatunk, segítsük az embereket, hogy józan mérlegelés alapján hozhassák meg döntésüket - jelentette ki.
Orbán Viktor elmondta: a Fidesz - Magyar Polgári Pártnak az a célja, hogy mindenki a csatalakozás nyertese legyen, ne csupán a biztos állással rendelkezők, illetve azok, akik olyan vállalkozások alkalmazásában állnak, amelyeknek lehetőségük lesz gyors béremeléseket végrehajtani az áremelkedések ellensúlyozására.
- Általában a csatlakozás nyertesei lesznek a nem állami szektorban dolgozó szellemi foglalkozásúak, akik nyelvet beszélnek és tudásuk piacképes külföldön is - tette hozzá a politikus.
Utalt arra, hogy vannak azonban olyan társadalmi csoportok is, amelyek aktív kormányzati és parlamenti segítséggel hozhatók a nyertesek közé. Orbán Viktor ilyennek ítélte a nyugdíjasok 3 milliós táborát is.
Fontosnak nevezte, hogy a parlament elfogadja a Fidesz indítványát, és elkötelezze magát a csatlakozást követően a nyugdíjak reálértékének megőrzésére.
A volt kormányfő ugyancsak a segítségre szorulók közé sorolta a mezőgazdaságból élőket. Mint mondta: ők is a nyertesek közé hozhatók, ha lesz olyan program, amely a csatlakozást követően a mezőgazdaságban segítségre szorulók számára készül.
- Célzott kormányzati programokkal még a legnehezebb helyzetben lévő kis- és középvállalkozások is nyerhetnek - tette hozzá Orbán Viktor.

A volt kormányfő úgy ítéli meg, hogy sokkal jobb kondíciókat kellett volna elérni az általános pénzügyi feltételek és a mezőgazdaság területén.
Az általuk lezárt fejezeteket sikeresnek érzi, az utolsó kettő, "legfontosabb fejezettel azonban a jelenlegi kormánynak kell elszámolnia".
- Az e két fejezet által okozott pénzügyi, mezőgazdasági probléma ellenére bízom abban, hogy megfelelő költségvetéssel, célzatos kormányzati programokkal és kemény munkával minden polgár nyertessé tehető, hiszen mindannyian az EU polgárai leszünk, még azok is, akik esetleg nemmel szavaznak a csatlakozásra - tette hozzá a volt miniszterelnök.

Orbán Viktor úgy látja: szükségtelen ijesztgetni az embereket.
- Soha sem jó, ha az emberek a kimaradástól való félelmükben mondanak valamire igent. Sokkal jobb, ha a jövőben bízva voksolnak a tagság mellett - jelentette ki.
A volt kormányfő emlékeztetett arra, hogy a csatlakozással összefüggő ügyek "szakmai dandárja" kormánya idejére esett, az általa vezetett kabinet 24 tárgyalási fejezetet zárt le.
Kormánya tapasztalatairól szólva azt mondta, hogy az Európai Unió mindennapi működésének középpontjában az érdek áll.
A politikus az uniós csatlakozásról döntő népszavazáson a várakozásoknál alacsonyabb részvételre, viszont biztos támogatásra számít. Ezért úgy ítéli meg, ma a részvételre való felhívás a legfontosabb teendő. A volt miniszterelnök arra kéri a polgárokat, hogy minél többen vegyenek részt a népszavazáson.

Orbán Viktor úgy véli, hogy az unióval kapcsolatos pártok közötti konszenzus 1999, illetve 2000 körül bomlott meg.
- Azóta a pártok között a távlati célokban egyező, de a gyakorlati ügyekben eltérő az álláspont - szögezte le, hozzátéve, hogy ezen kár keseregni, mert a többi európai országban is ez a jellemző.
A volt miniszterelnök a pletykák és a találgatások körébe utalta azt a feltételezést, hogy az európai parlamenti választásokat követően Magyarországon előrehozott országgyűlési választásokat tartanának.Forrás: fidesz.hu

 

vissza Vissza a kezdőlapra