Eladják a Heti Választ
 
Eladja a Heti Válasz Kft.-t a Természet- és Társadalombarát Fejlődésért Közalapítvány (TTFK) - tudta meg a kuratórium csütörtöki ülését követően a testület elnökétől az MTI-t.

    A kft-vel azonos című lapot eddig főszerkesztőként is jegyző Elek István elmondta: döntésük alapján - a csőd- és a felszámolási eljárás elkerülése érdekében - még negyedéven át biztosítják a Heti Válasz megjelenésének, és a hozzá társuló könyvkiadó működésének feltételeit, ám egyben felszólítják a kft. ügyvezetőjét takarékossági intézkedések bevezetésére.

    Az intézkedések között említette a lap árának emelését, és a könyvkiadás szüneteltetését.

    Elek István úgy nyilatkozott: a kiadót a szerkesztőség tagjai által működtetendő alapítványnak kívánják értékesíteni, ennek létrehozását a Nyugdíjasok a Polgári Jövőért Alapítvány vállalta magára.

    Mint mondta: bíznak abban, hogy az új alapítványnak sikerül közadakozásból összegyűjtenie a megvásárláshoz szükséges pénzt.

    Közlése szerint a TTFK kuratóriuma őt hatalmazta fel, hogy - könyvvizsgálói vagyonértékelést követően - megállapodjon az új tulajdonossal a vételárról.

    Elek István közölte: az eladás egyik feltétele, hogy a lap szellemiségének megőrzését biztosítsa az új tulajdonos.

    Emlékeztetett rá: a TTFK-nak azért kellett tevékenységi körének szűkítéséről döntenie, mert a parlament a 2003-as költségvetésben a tavalyi állami támogatásnak csupán egytizedét, 50 millió forintot biztosított a közalapítvány számára.

    A Népszabadságban tavaly október 9-én megjelent - a kormányszóvivő aznapi nyilatkozatában nem cáfolt - értesülés szerint a kormányzat egy hónapon belül megszünteti a Heti Válasz című hetilap közpénzből való támogatását, és valószínűleg egyforintos jelképes összegért átadja a lap kiadási jogát és eszközállományát a szerkesztőségnek.

    Az információ szerint a kormányzat kiegészíti az Orbán-kormány által két éve alapított Természet- és Társadalombarát Fejlődésért Közalapítvány kuratóriumát, hogy abban többségbe kerüljön. A lépés célja a közalapítvány által kiadott Heti Válasz állami támogatásának megszüntetése, mert nem látják indokoltnak, hogy az adófizetők pénzét ilyen kiadásokra fordítsák.

    Elek István két nappal ezt követően, egy hetekkel korábban kezdeményezett találkozón konzultált Kiss Elemérrel, a Miniszterelnöki Hivatalt vezető miniszterrel az orgánum jövőjéről, s a megbeszélést követően az MTI-nek úgy nyilatkozott: nem nyertek megerősítést a Heti Válasz eladásáról, valamint a lapot kiadó közalapítvány kuratóriumának átalakításáról megjelent hírek.

    A főszerkesztő ekkor közölte, hogy írásos tájékoztatót készít a közalapítvány elmúlt háromnegyed évéről, amelyben azt kívánja egyértelművé tenni, hogy az fontos közfeladatot lát el, érdemes a további támogatásra.

    Elek István az MTI-nek felidézte, hogy tavaly decemberben levélben fordult a kormánytagokhoz és parlamenti képviselőkhöz, kérve, ne csökkentsék tizedére a közalapítvány állami támogatását, ám a kormánytöbbség leszavazta ezeket a módosító indítványokat.

 
MTI
vissza Vissza a kezdőlapra