Turkálni más zsebében

Forint vagy euró?

 

Téved, aki a cím alapján azt hiszi, hogy Magyarországnak az Európai Unióba történő feltételezett belépése után pár évvel esedékes kérdésről, a pénzügyi unióról esik most szó. Ennek is eljön az ideje, de ehhez még komoly fejlődésre van szükség.

Most azonban azt a kérdést tesszük fel, mibe tartsuk a pénzünket, már ha van mit tartani. Forintba vagy euróba?

Lehet ez kérdés? Hiszen arról cikkeznek nap mint nap,. hogy a spekulánsok nagy tömegben vásárolnak forintot, s ezáltal olyan magasra emelkedik annak értéke, hogy bajba jutnak a magyar exportőrök. Ez persze csak akkor igaz, ha alacsony az un. importhányad. Aki az alapanyagokat importálja, annak a veszteség is lényegesen kisebb, hiszen a beszerzés ugyancsak olcsóbb lesz.

Adott tehát a következtetés: akinek euró bevétele van, jól teszi, ha forint formájában tárolja.

Az vásárol eurót, aki nem bízik a forintban, aki szerint magas lesz az infláció, aki fél a magyar gazdaság összeomlásától.

Van ilyen ember. Például Horn Gyula. Ha belekukkantasz a vagyonnyilatkozatába, azt látod, hogy megtakarítását 158 ezer euró formájában tárolja.

Most már érted ugye, hogy miért kellett fellépni a forint erősödése ellen. A mi Gyulánk jó néhány milliót vesztett az erősödés miatt, egy gyengülés meg gyarapítaná a kis vagyont.

Annak pedig ezeknek az embereknek - mert bizonyára nemcsak "a Gyula" jár ebben a cipőben - nem sokat számít, hogy mi jó az ország többségének.

Nem szép dolog turkálni más zsebében, de ha már kint vannak az adatok, nehezen elkerülhető. Ráadásul érthetőbb lett a heves támadás Járai Zsigmond jegybankelnök ellen.

-n-ó

 

vissza Vissza a kezdőlapra