OM-közlemény - ösztöndíj-pályázat határon túli magyar hallgatóknak

 
    Az Oktatási Minisztérium Határon Túli Magyarok Főosztálya az elmúlt évek gyakorlatának megfelelően februárban meghirdette a következő tanévre vonatkozó ösztöndíj pályázati kiírását, amellyel - többek között - a magyarországi felsőoktatási intézményben teljes nappali alapképzésen tanulmányokat folytató határon túli magyar hallgatókat kívánja támogatni.

    A 2003/2004-es tanévre vonatkozó, az ösztöndíjak elnyerésének feltételeit részletesen tartalmazó pályázati kiírások szövege elérhető az Oktatási Minisztérium (
www.om.hu), a minisztérium háttérintézménye, a Márton Áron Szakkollégium (www.martonaron.hu), illetve az Agora Irodák (www.agorairoda.net) honlapján. A pályázatokat 2003. július 18-tól személyesen vagy ajánlott küldeményként postai úton lehet majd eljuttatni a pályázati kiírásban megjelölt Agora Iroda címére. A pályázatok beadásának és postai beérkezésének határideje 2003. augusztus 1. A pályázáshoz szükséges adatlapok az Agora Irodákban lesznek majd beszerezhetők.

    Az Oktatási Minisztérium döntéseinél a lehető legnagyobb mértékben figyelembe vette az érintett határon túli régiókban működő szakmai, politikai szervezetek álláspontját, ezért a pályázati kiírásoknál az egyes régiók igényeit külön-külön kezelve eltérő szabályozás született.

    Fontos hangsúlyozni, hogy a határon túli magyar hallgató abban az esetben kerülhet állami finanszírozású képzésbe, ha elnyeri a Magyar Köztársaság Oktatási Minisztériumának állami ösztöndíját. A magyarországi felsőoktatási intézménybe jelentkező külföldi állampolgár, amennyiben nem részesül magyar állami ösztöndíjban, a felvételi eredményétől függetlenül kizárólag költségtérítéses képzésben vehet részt. A költségtérítéses képzésben tanulmányaikat megkezdők a későbbiek során nem részesülhetnek magyar állami ösztöndíjban, ezért az alapképzéses ösztöndíjra pályázónak államilag finanszírozott képzésre kell beadnia a jelentkezését magyarországi felsőoktatási intézménybe.

    A pályázati feltételekkel és a további pályázati kategóriákkal kapcsolatos egyéb információkról az érintettek elsősorban a helyi sajtóból, a régiójukban működő Agora Irodáktól értesülhetnek, továbbá az Oktatási Minisztériumtól, és a Márton Áron Szakkollégiumtól kaphatnak tájékoztatást.

 

Országos Sajtószolgálat

vissza Vissza a kezdőlapra