2003. március 23. vasárnap 21:01

Húsvét és pészach

 

 A Mindentudás Egyeteme előadás-sorozat április 14-i előadása igazi szenzációval szolgál: a prímás és a főrabbi közös előadása

 

Erdő Péter esztergomi prímás érsek és Schweitzer József nyugalmazott országos főrabbi a húsvétról tart közösen előadást, amelynek címe: Húsvét: a szabadság ünnepe a feltámadás ünnepe. Az eseményt a Magyar Televízió élő adásban közvetíti. A zsidó nép az Egyiptomból való szabadulást ünnepli pészach ünnepén. A keresztény hit szerint ezen az ünnepen támadt föl Jeruzsálemben Jézus Krisztus. Erre a hitre épül a keresztények egyik legfontosabb ünnepe, a húsvét. Schweitzer József nyugalmazott országos főrabbi és Erdő Péter esztergomi prímás érsek közös előadásában a két ünnepelt esemény jelentőségét és az ünneplés módját ismerhetik meg az érdeklődők.

 

Az előadás létrejöttében meghatározó szerepet játszott Vizi E. Szilveszter, a Magyar Tudományos Akadémia elnöke. A társadalom- és természettudományok legújabb eredményeinek megjelenítése az Akadémia egyik legfőbb feladata, de az uniós csatlakozás előtt egyéb tennivalói is vannak nyilatkozta Vizi E. Szilveszter. Az Európai Unió a zsidókeresztény kultúrkörben alakult ki, ennek eredeti forrásait időről időre meg kell jeleníteni. Erre kiváló alkalom húsvét és pészach ünnepe.

 

Magától adódott, hogy a Mindentudás Egyeteme április 14-i előadását e témának kell szentelni. Az MTA-elnök kicsit szorongva kezdte az előzetes beszélgetést a két érintettel, ám kellemes meglepetésként mindketten első szóra igent mondtak a felkérésre. Az előadás központi témájaként azt járják körül, hogy a zsidókeresztény kultúra mi mindent adott a világnak. A két előadó megjeleníti az Ószövetség és az Újszövetség mai napig ható üzenetét, erkölcsi kötelezettségeinket, feladatainkat, amelyek végrehajtása nélkül nem működik a társadalom. A Magyar Televízió kettes csatornája a vitával együtt élőben közvetíti, emellett a szokásos módon az MTV és a Duna TV is vetíti az előadást. Vizi professzor szerint ez az üzenet értékű esemény segíthet a társadalomban meglévő téves képzetek feloldásában. Abban a társadalomban, amelyben megosztó nézetek jelentkeznek, az MTA-nak feladata, hogy megtalálja azokat a momentumokat, amelyeket mindenki elfogad. Ebben a folyamatban kiemelkedő fontosságú esemény az áprilisi közös előadás.

Magyar Keresztény Portál. Lapszemle 2003 március 21. Népszabadság

vissza Vissza a kezdőlapra