Kérdés

Csehák Judit miniszterasszonyhoz


Tisztelt Miniszterasszony!

Magyarország egyik legnagyobb gondja a demográfiai helyzet. Oda kell figyelnünk más országokra, ahol a termékenység csökkenését az egész gazdasági rend és a nyugdíjrendszer fenyegető összeomlásának jeleként fogják fel. Magyarországon is sokat kell tennünk a népesedési problémák csökkentéséért. A közélet megítélésem szerint két dolgot tehet: gyermekbarát légkört teremthet és a megszületett gyermekek felneveléséhez elegendő társadalmi segítséget nyújthat.

Az általánosságok szintjén ebben bizonyára egyetértünk.

Az is lehet, hogy közös szívfájdalmunk, hogy a Medgyessy kormány nem követi Tony Blaire példáját és nem indít meg egy olyan sokmilliárdos programot, mint a szigetországnak a gyermekszegénység leküzdését célzó, Biztos Kezdet elnevezésű programja. A miniszterelnök úr úgynevezett országértékelő beszédében olyan nagy hangsúlyt kapott a gyermekszegénység, hogy az indokolja  egy ilyen elem kidolgozását a most formálódó Európa terv részeként.

Jelenleg azonban a tárca a védőnői szolgálat megerősítését ajánlja a Biztos Kezdet helyett. Magam is nagyra becsülöm azt a munkát, amelyet a jól képzett védőnők végeznek, s tevékenységük segítése, szociálpolitikai ismereteik bővítése fontos lépés annak érdekében, hogy a gyermekszegénység kirívó esetei felszínre kerüljenek és megfelelő megoldást kapjanak. „Ha már a születéskor odafigyelünk a családok életkörülményeire, talán megakadályozható, hogy a gyerekek hátrányos helyzete egész életükre kihasson.” – olvastam cikkben a Magyar Hírlap internetes kiadásában (http://www.magyarhirlap.hu/cikk.php?cikk=62606) A mondat a cikk szerint Szabó Sándorné helyettes államtitkártól származik. Vitám annyiban van, hogy az anyagi támogatás nélküli pusztán az odafigyelés nem szünteti meg a hátrányos helyzetet. Ha tehát jobban bevonjuk a védőnőket a gyermekszegénység feltárásába, a problémák megoldásához okvetlenül eszközt is kell rendelni.

Mindezért azonban nem intéznék Önhöz kérdést. De a cikk zárómondata felháborított. Idézem:

„Igaz, a szülőknek a gyermekvállalásra is oda kellene figyelniük, Magyarországon a gyerekek több mint felét nem tervezik a párok, csak "véletlenül” jönnek a világra – tette hozzá az államtitkár.”

Tisztelt Miniszterasszony!

A nyilatkozó magánvéleményének adott hangot, avagy a minisztérium egyeztetett véleményét közölte? Valóban úgy gondolják, hogy a gyermekszegénységről a felelőtlen szülők tehetnek? Nem érzik-e hogy a csökkenő születésszám és növekvő halálozás korszakában nem kell minden erővel védenünk minden megszületett gyermeket?

Kérem, mielőtt valamely sematikus fordulattal elintézné a válaszadási kötelezettséget, gondolja végig, ha polgári vezetésű miniszter munkatársa mondott volna ilyesmit, mi mindent olvashattunk volna a sajtóban! Vegye azt is tekintetbe, hogy kérdésem sem jobb sem baloldali retorikai elemeket nem tartalmaz, csak az aggódás vezet: nincs jó kezekben a szakterület, ha a helyettes államtitkár a „véletlenül” született gyermekek világra jöttét kárhoztatja.

Budapest, 2003. február.12.

Köszönti:

Dr. Surján László


 

vissza Vissza a kezdőlapra