Az Ifjúsági Kereszténydemokrata Szövetség közleménye

    Az Ifjúsági Kereszténydemokrata Szövetség (IKSZ) támogatja a Volán dolgozóinak bérkövetelését. Szomorúnak tartjuk, hogy a bérből családot eltartó munkavállalók és fiatal pályakezdők kiszámítható jövőbe vetett hite ismét meginghat. Ennek oka, hogy a polgári kormány által elkezdett bérfelzárkóztató programot a Medgyessy-kormány nem folytatta.

    A köztisztviselők, a hivatásosak, a minimálbérből élők bérének emelését még meg tudta valósítani a polgári kormány, ám sem a közalkalmazottak, sem a bírók 50 százalékos béremelésére nem került sor, bármilyen fontos helyen is szerepeltek ezek a baloldal ígéretei között. A 2003-as béremelések az állami szférában nem vártan alacsonyak, még az inflációt sem követik. Ezzel még a korábban megvalósult béremelések is elértéktelenednek. Ez mind aláássa a családok gazdasági stabilitását.

    Az állami vállalatok alkalmazottaira nem terjedt ki egyik korábbi béremelés sem. A Volán, a MÁV, a Magyar Posta dolgozói az állami béremelésből azért maradtak ki, mert nem az állam a munkaadójuk, a piaci szférában szokásos béreket viszont azért nem adják meg nekik, mert a mindig küszködő államkasszából származik a bérük. Ebben a csiki-csuki helyzetben, egymásra mutogatásban több tízezer ember marad ki a bérfelzárkóztató programból.

    A polgári kormány alatt a heves béremelési csaták a béremelések mértékéről szóltak, és nem azok létéről. A fiatal pályakezdők és családfenntartók nem tervezhetik úgy a jövőjüket, hogy az egyik kormány megemeli a bérüket, majd a következő elveszi azt.

    Az IKSZ támogat mindenkit, aki a korábbi évek bérfelzárkóztató programjának folytatása mellett lép fel, mivel ezzel az Európai Unióba lépő jövő nemzedék biztos anyagi hátterét védi.

    Budapest, 2003. január 5.

    Rétvári Bence

 
Országos Sajtószolgálat
vissza Vissza a kezdőlapra