2003. március 25. kedd 22:25

Informatikatörténeti kiállítás Budapesten

 

Mérföldkövek a számítástechnikában címmel informatikatörténeti kiállítás nyílik Neumann János születésének 100. évfordulója tiszteletére csütörtökön Budapesten, a Magyar Természettudományi Múzeumban.

 

A tárlatot az Országos Műszaki Múzeum, a Neumann János Számítógéptudományi Társaság és a Magyar Informatikatörténeti Múzeum Alapítvány közösen rendezi.

 

Amint azt a kiállításra összeállított múzeumi ismertető tartalmazza, Neumann Jánosnak köszönhetően Magyarország különleges helyet foglal el a modern számítástechnika és az informatika történetében. A magyar számítástechnikai szakemberek mindig is Neumann János szellemi örököseinek tekintették magukat, és vállalták e világörökség magyarországi gondozását. Az összegzés szerint a kiállítás megismerteti a látogatókkal Neumann János modern számítógépek kifejlesztésével kapcsolatos tevékenységét, s egyúttal bemutatja a magyar informatika fejlődésének eddigi 234 éves történetét Kempelen Farkas munkáitól kezdve egészen napjainkig.

 

A tárlat végigvezet az elmúlt századokon, felsorakoztatva mindazokat a még ma is működőképes tárgyi emlékeket, amelyeket sikerült a különböző magyarországi gyűjteményekben megőrizni. A bemutató középpontjában a hazai kibernetikai és számítástechnikai (hardver és szoftver) fejlesztés, illetve kutatás áll, amely az 1920-as években Nemes Tihamér és Juhász István munkásságával indult el Magyarországon.

 

A fejlődés az ötvenes években Kozma László és Kalmár László tevékenységével folytatódott, ezután jelentek meg - az 1950-es évek végén és az 1960-as években - az első hazai, majd később az import elektronikus számítógépek.

 

A kiállítás szeptember 30-ig tekinthető meg a Magyar Természettudományi Múzeum Ludovika tér 6. szám alatti épületében.

 

vissza Vissza a kezdőlapra