Kormány a csapdában

Átvonulhatnak-e hazánkon az amerikaiak?

Az Amerikai Egyesült Államok kéri, hogy fegyveres erői személy- és teherszállításra igénybe vehessék az ország közútjait és vasútvonalait. A szlovák kormány csütörtökön engedélyezte, hogy az amerikai fegyveres erők szállítási célokra igénybe vegyék a vasúti hálózatot és a közutakat. A hétvégén vizsgálták, hogy a kormánynak vagy az Országgyűlésnek kell döntenie a kéréséről. Ha sima átvonulásról van szó, normális időszakban, akkor a kormány dönt, ha azonban Magyarország területéről indított katonai akcióban való részvételre irányul a kérés, akkor ahhoz az Országgyűlés kétharmados többségének belegyezése szükséges. Ha az országon átvonuló katonák Törökországot védeni mennek, akkor kormánydöntés kell, ha azonban az iraki katonai akcióban való részvételről van szó, akkor parlamenti hozzájárulásra van szükség. Hétfőn a négypárti megbeszélésen vagy a kormány döntéséről tájékoztatom a pártvezetőket, vagy pedig együttműködésüket kérem a gyors parlamenti döntéshez - mondta szombaton Juhász Ferenc, honvédelmi miniszter. Vasárnapra megtörtént a megvilágosodás: a parlamenthez fordulnak.

A kormánynak lényegében akkor lett volna szabad keze, ha hadgyakorlat céljából történne az  átvonulás. Hiheti-e bárki, hogy az átvonulás-kérés nem kapcsolódik az Irak ellen tervezett, s mindeddig nemzetközi jogi háttérrel nem rendelkező háborúhoz? Ezt igen nehéz lett volna elhitetni bárkivel.

A kormány csapdában van. Egyrészt tudja, hogy a közvélemény ellenzi az iraki háborúban való részvételünket, másrész Medgyessy mindenféle felhatalmazás nélkül besorolta az országot az amerikaiakat támogatók sorába. Kovács kétségbeesett kísérletet tesz, hogy a levél szövegére hívja fel a figyelmet, amely valóban nem tér le az ENSZ keretek közötti akciók útjáról. Ám a politikában a látszatnak valóság ereje van. Alakítsuk át a mondást: Ha alá nem írtál volna, bölcs maradtál volna. Megtekintésre ajánlom az Economist táblázatát, amelyből az angolul nem tudók is láthatják, hogy Magyarország az amerikai álláspont támogatói között van felsorolva (baloldal, alul: Hungary). Nos,. milyen támogató az, aki a támogatottat nem engedi be, illetve át? Márpedig nem hiszem, hogy lenne kétharmados támogatása ennek az amerikai kérdésnek.  Aligha tévedek, ha azt vélem, ez lesz a slágertéma a következő héten. Orbán Viktor egy nyilatkozat szerint csak akkor lehet bármihez is hozzá járulni, ha az ENSZ vagy a NATO "pecsétje" rajta van az akción. Mi tudjuk, mit jelent, ha egy nagyhatalom rátámad egy szuverén államra. Ha Medgyessy azonosult volna 1956 gondolatával, soha nem írja alá a nyolc muskétás levelét. 

Mi a te véleményed? Átvonulhatnak az amerikaiak? Kérlek, szavazzál!

Surján László

vissza Vissza a kezdőlapra