Irak

 

Van-e még jogállam?

 

A kormány nehéz helyzetbe került, de ne sajnáljuk, hiszen maga lavírozta be magát a lehetetlen helyzetbe. A miniszterelnök elkötelezte magát az amerikai álláspont mellett, de kiderült, ezzel az MSZP és tagsága magára maradna, a szavazók elhagyják őket.

Kitört hát a békavágy a kormányon, s ez egészen addig tartott, amíg Bush elnök nem kért áthaladási engedélyt gépei számára. Nemcsak tőlünk, mindenkitől. Csudák-csudája, meg is kapta. Még Németországtól is, még a vétózó Franciaországtól is. A két semleges, Svájc és Ausztria nem sorakozott fel a Pentagon héjái mögé - de ez érhető. Nem mondott igent viszont Szlovénia sem, ami azért tiszteletreméltó, mert NATO tagjelölt államról van szó. Belgium még kitart elvi álláspontja mellett, bár állítólag ellentmondásos nyilatkozatok is elhangzottak.

Nehezen képzelhető el, hogy a parlament nemet mondjon egy átrepülési kérésnek, még akkor is, ha tudjuk, a lakosság elutasítja a háborút. Ám, ha minden, legyünk pontosak: majd minden NATO és EU ország részt vesz egy akcióban, aligha tagadhatnánk meg a légtérhasználatot.

A kormány azonban nem merte megpróbálni ezt. Inkább azzal kísérletezett, hogy saját hatáskörébe vonja a döntést. Nem akadt viszont jogász széles e hazában, aki alkotmánymódosítás nélkül ezt leírta volna.

Ekkor jött a zseniális ötlet: tekintsük érvényesnek azt az 1998-as, még a Horn kormány alatt megszületett határozatot, amely az iraki repülési tilalom kikényszerítéséhez szükséges intézkedésre vonatkozott, tehát béke teremtésre és nem háborús előkészítésre.

Ez a régi határozat ugyanakkor tartalmaz egy 2. pontot: 50 fős egészségügyi alakulat kiküldésére ad felhatalmazást. Vajon ezt az alakulatot is kiküldik friss parlamenti felhatalmazás nélkül?

Jogi képtelenség, alkotmányellenesség mindez. Ráadásul még érvényes kormányhatározat sincs, hiszen informális kormányülésen határozták el, hogy így lépnek.

Sokak meglepetésére ma nem azzal kezdett a parlament, hogy a miniszterelnök felállt volna és ismertette volna a kormány álláspontját. Lapítottak.

Egyszer már volt egy miniszterelnök, aki ilyen bizonytalanul, megfelelő jogi alap nélkül vitte be hazánkat a II. világháborúba. Nem lett jó vége.

Surján László

vissza Vissza a kezdőlapra