2003. március 28. péntek 22:44

 

Szerbia: megtalálták Ivan Stambolic holttestét és gyilkosait

(A Magyar-Hon-Lap 2000. szeptember 19-én ismertette az akkor még csak eltűntnek nyilvánított politikus feleségének, Kátya Stambolicnak a vallomását)

 

A szerb rendőrség elfogta Ivan Stambolic néhai szerb elnök gyilkosait, és megtalálta a 2000. augusztus 25-én eltűnt politikus holttestét jelentette be pénteken Belgrádban Dusan Mihajlovic szerb belügyminiszter.

 

Mihajlovic szerint Stambolicot a belügyi elitalakulat (JSO), az úgynevezett vörössapkás osztag négy tagja rabolta el a belgrádi Kosutnjak parkban. Ezután a szerémségi Fruska Gora hegységbe szállították, ahol két golyót röpítettek a fejébe, s egy előzőleg kiásott meszes gödörben hantolták el.

A belügyminiszter nem árulta el a gyilkosok kilétét, csak annyit mondott, hogy mindannyian rendőrségi fogdában vannak.

Mihajlovic szerint a nyomozás megállapította, hogy a gyilkosság mögött politikai szándékok húzódtak meg. Stambolicot azért gyilkolták meg, mert neve felmerült a 2000 szeptemberi elnökválasztás lehetséges jelöltjei között. A hatóságok ezért a bűncselekmény kapcsán meghallgatják a hágai Nemzetközi Törvényszék börtönében ítéletére váró Slobodan Milosevic volt jugoszláv államfőt és feleségét, Mirjana Markovicot.

Stambolic a nyolcvanas évek derekán Szerbia Kommunista Szövetségének (SKS) elnöke, illetve 1987-ig Szerbia elnöke volt. Barátja és esküvői komája volt Slobodan Milosevicnek. Kettejük között ellentétek támadtak, 1987-ben az SKS politikai bizottságának egyik ülésén kirobban vitában Milosevic kerekedett felül, s megbuktatta korábbi patrónusát.

2000 augusztusában az ellenzék titokban felkérte Stambolicot, hogy Miloseviccsel szemben induljon az elnökválasztáson. Stambolic akkoriban már nem politizált, de még mindig nagy népszerűségnek örvendett Szerbia-szerte. Sokan ezért már akkoriban is azt feltételezték, hogy 2000 augusztusában Milosevic utasítására rabolták el és tették el láb alól a politikus-üzletembert.

Ehhez tartozik, hogy a szerb rendőrség hétfőn tartoztatta le a két hete meggyilkolt Zoran Djindjic szerb miniszterelnök feltételezett merénylőjét, aki parancsnokhelyettese volt a vörössapkásoknak. Vele együtt őrizetbe vettek még egy kommandóst, aki gyaníthatóan segédkezett a gyilkosságban. Mivel a kommandósok parancsnokai kapcsolatot tartottak fenn a kormányfő elleni halálos merénylet megszervezésével vádolt zimonyi klánnal, őrizetbe vették az osztag parancsnokát, a kommandós egységet pedig feloszlatták.

Még mindig szökésben van Milorad Lukovic Legija, a vörössapkások korábbi vezetője, akit a rendőrség a zimonyi klánvezérek között tart számon.

 

 

vissza Vissza a kezdőlapra