F I C S Ó R József Úr

Kiskunfélegyháza polgármestere

részére

Kiskunfélegyháza

 

Tisztelt Polgármester Úr!

Ezúton nyílt levélben fordulunk Önhöz, hiszen azt gondoljuk, hogy olyan sérelmek érték, érik a város polgárait, amelyek a lelkiismereti és vallásszabadság határait átlépik, valamint sértik!

Megrökönyödve és felháborodva fordulunk ebben az ügyben Önhöz, mert nem tudunk napirendre jutni a dolog felett.

Az elmúlt héten több ember fordult panaszával hozzánk, miszerint a munkahelyén rendelkezni kívánt az adóbevallásában az adója 1%-ról a Magyar Katolikus Egyház számára. Az egyik panaszos jelezte, hogy azt a választ kapta, miszerint az 1%-os nyilatkozatát, már február 26-án nem adhatja le, másokat pedig szigorúan kérdőre vontak, hogy miért kívánják a Katolikus Egyházat támogatni. A panaszosok ügyében azért kívántunk Önhöz fordulni, mert a munkahely, ahonnan a panasz érkezett önkormányzati intézmény.

Kérdezzük Öntől, hogy ez hogyan történhet meg 2003-ban a demokrácia égisze alatt? Hogy lehet az, hogy valakinek magyarázkodnia kell azért, mert 1%-val bármely egyházat támogatni kíván, amelyre törvény adta lehetősége van? Hogy lehet az, hogy Magyarország legnagyobb egyháza, történelmi egyháza ilyenfajta negatív megkülönböztetést kap Kiskunfélegyházán?

Ez az ügy teljes mértékben ellenkezik a lelkiismereti és vallásszabadság törvényével. Egyszerűen ez képtelenség, hogy megtörténhet 2003-ban is!!!

Tisztelettel kérjük Önt, hogy az ügyben járjon el. Szeretnénk ezt azért, mert kampányában igyekezett a látszatát fenntartani a Katolikus Egyházzal való jó kapcsolatának, s reméljük, hogy akkor ez nem teljesen színjáték volt. Kérjük, határolódjon el a katolikus híveket ért megkülönböztetésektől! Szólítsa fel az önkormányzati intézmények illetékes dolgozóit, hogy ilyen jellegű diszkriminatív megjegyzésektől tartózkodjanak!

Bízunk abban, hogy ma Magyarországon, városunkban Kiskunfélegyházán ez nem történhet meg, s soha többé nem fordul elő! Mi valljuk azt, hogy mindenki abban hisz, amiben akar! Vallásszabadság van, mindenki szabadon gyakorolhatja hitét! Hiszzük, hogy a Katolikus Egyház pedig - mint Magyarország, mint Kiskunfélegyháza legnagyobb lélekszámú vallásaként - hívei számára nyugodt és szabad vallásgyakorlást biztosíthat! S ha lelkiismeretük a híveknek - vagy másoknak - úgy kívánja, s az SZJA 1%-val támogatni kívánják Egyházukat, azt megtehessék, minden egyéb magyarázkodás, retorzió és ellenállás nélkül!

A város lakóinak figyelmét pedig felhívjuk, hogy amennyiben a továbbiakban is sérelem éri vagy érte őket a vallásuk miatt, tegyék meg panaszukat Kapus Krisztián elnök felé (telefonon: 20/97-714-97 vagy e-mailben: kapus@theol.u-szeged.hu), s a teljes diszkréció mellett megvédjük őket azoktól, akik a törvényt nem tartják be, sértik mások jogait és szabadságát!

 

Kiskunfélegyháza, 2003. március 13.

A kiskunfélegyházi FIDELITAS nevében:

KAPUS KRISZTIÁN, elnök

 

A levelet megküldtük az egyházak helyi vezetői, Bábel Balázs érsek úr, a Magyar Katolikus Püspöki Kar és a sajtó munkatársai számára.

 

vissza Vissza a kezdőlapra