Kormány: lapáton az eleje?

Levitézlett miniszterek

   
Lapértesülések szerint Görgey Gábor, a nemzeti kulturális örökség minisztere még a májusra tervezett évértékelő előtt távozik . Sokan úgy tartják, hogy Lendvai Ildikó frakcióvezető kerül a helyére. Lendvainak a kultúra felügyeletében nagyon régi gyakorlata van, ez esetben azonban dönteni kell majd arról is, hogy ki legyen a továbbiakban az MSZP frakcióvezetője.

Ugyancsak távozik a kormányból Szalay István, az egyházi kapcsolatokért felelős államtitkár, aki - korábbi, kiegyensúlyozottnak nevezhető egyházi kapcsolatai ellenére - nem tudta kellő hatékonysággal kommunikálni a kormány sokak által egyházellenesnek tartott lépéseit. S felröppent a híre Jánosi távozásának is.

Érthetetlenek a szempontok, amelyek alapján egyes miniszterek távozásáról felröppentett híreket még a kormányhoz közeli Népszabadság is nyilvánosságra hozza, ugyanakkor nem tudni, miért maradhat például Csillag, Lamperth, Juhász vagy László.

A Népszabadság szerint Kóródi Mária környezetvédelmi és Kovács Kálmán informatikai miniszter széke is inog.

 

Felröppent a hír a leváltásokról, ám a kormányszóvivő azt jelentette ki, hogy Medgyessy csak májusban értékeli a miniszterek munkáját.

 

Mit is állapíthat meg a kormányfő?


Juhász Ferenc nagy érdemeket vívott ki a taszári nyelvi képzés terén, de az MSZP üdvöskéje a pénzköltésben is élen jár, amikor jobb és jóval drágább Gripeneket vásároltat az országgal, nem törődve hazánk pénzügyi helyzetével. A tanítóképzőt végzett hadügyminiszter sok-sok népboldogító jótette közül azért mégiscsak a szórakoztató eszközök beszerzése tekinthető a legnépszerűbbnek, a hadsereg nehéz kenyerét morzsolgatóknak.
 

Lamperth Mónika nevéhez is fűződnek érdekességek: tüntetések brutális szétverése, a Fidesz emblémájának az önkormányzati választások során alkotmányellenesen történő lekicsinyítése, a szólásszabadság korlátozása, a rendőrség brutális fellépése, az OCÖ-választások első fordulója, az FKgP 2002 tavaszi választási eredményének megállapítása. 2003 az önkormányzatok történetének legszegényebb éve. A lista azonban még mindig nem teljes.


Csillag István égenjárásával nem kell különösebben sokat foglalkozni: elég, ha azt mondjuk, 800 km, és a csecsemők is hangos hahotában törnek ki. Ám ha azt mondjuk: Széchenyi Terv a kormányváltás után, akkor a vállalkozók szája görbül le.


Csehák Judit mindeddig sokat tett azért, hogy gyakran használt gyógyszerek 2003 januárjától az infláció ötszörösével emelkedjenek. Szinte soha nem látni hajléktalant az utcán. A családok soha nem látott mértékben gazdagodnak.


Németh Imre és a Földművelési Minisztérium munkájával a gazdák tökéletesen elégedettek. El tudják adni a sertéseket, jó kilátásaik vannak az uniós csatlakozás után, és mindenki Meruk Józsefről álmodik.
 

Bárándy Péter igazságügyi miniszter olyannyira élvezi a kormány fejének bizalmát, hogy nem dolgozhatja ki a miniszterek az állam és cégeik közti kapcsolat terén kifejtett munkájukat szabályozó törvényt. Viszont a tervei alapján kidolgozott törvény szerint nem élethosszig tartó büntetés sújtja azokat, akik kiskorúakat gyilkolnak meg.


Magyar Bálint eddigi működése során bebizonyította, hogy a szabad verseny nevében ismét a legerősebb piaci versenyzőknek ír ki pályázatot. Az oktatási miniszter szerint nem gond az, hogy iskolák zárnak be – szerinte az a legfontosabb teendő, hogy a tanárok ne adjanak házi feladatot hétvégére, és ne buktassanak alsósokat.
 

Kiss Péter egykori munkaügyi miniszter (ma már pártvonalon Medgyessy helyettese a MeH vezetőjeként) a foglalkoztatás terén elért eredményekre büszke.


És Kovács László? Egyes, a sajtó perifériájára szorult személyek szerint ma „körberöhögik a magyar diplomáciát”. Elég, ha az EU-tárgyalások záró szakaszára, a státustörvény körüli huzavonára, Nastase magyarországi látogatására vagy a nyolcak levelére gondolunk.

A kormány feje egyszerűen nem tud felmutatni egyetlen olyan minisztert sem, aki ne követett volna el olyan hibát, ami miatt ne érdemelne útilaput. Ám a gond az, hogy ha ennyi miniszter levitézlett, az nem a kormánynak rossz, hanem Magyarországnak káros. Medgyessynek pedig el kellene gondolkodnia azon, hogy miért nem tud egy koncepcióval rendelkező, tetterős kormányt alakítani.


fidesz.hu és DNP alapján
 

vissza Vissza a kezdőlapra