2003. március 25. kedd 23:20

 Tovább csökkent a népesség januárban

 

A népességcsökkenés mértéke az idén januárban mintegy 4 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit; a népesség lélekszáma január végén a nemzetközi vándorlást is figyelembe véve 10 millió 149 ezer fő volt - közölte a Központi Statisztikai Hivatal

 

A KSH közlése szerint az idén januárban ezer lakosra 9,4 élveszületés és 14,2 halálozás jutott. Az élveszületések száma 0,2 ezrelékponttal csökkent, a halálozás gyakorlatilag megegyezett az egy évvel korábbi adattal.

 

A házasságkötések ezer lakosra jutó száma 0,1 ezrelékponttal mérséklődött, a népességcsökkenés mértéke viszont kismértékben emelkedett, az elmúlt év januári 4,7 ezrelékkel szemben 4,8 ezreléket tett ki.

 

A KSH szerint a csecsemőhalálozás továbbra is javuló tendenciát mutat: ezer élveszületésre 6,6 csecsemőhalott jutott, szemben a 2002. januári 6,9 ezrelékes értékkel.

 

Az idén januárban csökkent a házasságkötések száma, kevesebb gyermek született, de némileg kevesebben is haltak meg, mint egy évvel korábban. A népességcsökkenés üteme kismértékben meghaladta az elmúlt év januárban mért értéket.

 

Az előzetes adatok szerint 2003 januárjában mintegy 1200 házasságot kötöttek, csaknem 8100 gyermek született és több mint 12 ezer lakos hunyt el.

 

A házasságkötések száma mintegy 5 százalékkal, a születéseké pedig 2 százalékkal maradt el az egy évvel korábbitól. Ez mintegy 60-nal kevesebb esküvőt és csaknem 200-zal kevesebb újszülöttet jelentett 2002 januárjához képest.

 

A halálozások csökkenése elenyésző mértékű, 0,3 százalékos volt.

 

 

vissza Vissza a kezdőlapra