Mi vajon jobbak volnánk a lengyeleknél?

Botrány Lengyelországban
Vizsgálat a miniszterelnök ellen

Ma délután jelentette az MTI nyomán az Index hogy a  jobboldali ellenzéki Jog és Igazságosság (PiS)  párt egyik képviselője Zbigniew Ziobro a varsói körzeti ügyészségen feljelentést tett Leszek Miller miniszterelnök ellen. A képviselő szerint a kormányfő törvénysértést követett el, minthogy még tavaly júliusban tudomást szerzett egy gigantikus korrupciós ügyről, amely a sajtószabadságot fenyegette, de elmulasztotta megtenni a szükséges intézkedéseket. Gigantikus: 17,5 millió dolláros (3,9 milliárd forint) az ügy. Leszek Miller azonban mintha nem hallott volna a hivatalból üldözendő bűnügyekről és a feljelentési kötelezettségekről. Ez a mulasztás akkor is bűncselekmény, ha a szóban forgó ügy nem valósult meg. Most, hogy az ügy kipattant, a miniszterelnök ellen saját igazságügyi minisztere is vizsgálatot rendelt el. A köztársasági elnök szerint az ügyben Millernek bizonyára tanúvallomást kell tennie.
A legnagyobb példányszámú lengyel napilap, a  Gazeta Wyborcza december 27-i számában megírta, hogy egy orosz származású, de évtizedek óta Lengyelországban élő médiamágnás és filmproducer, Lew Rywin még tavaly júliusban felajánlotta a Gazeta kiadójának, az Agora Rt.-nek, hogy 17,5 millió dollár (3,9 milliárd forint) kenőpénz fejében elintézi, hogy a médiacég megvásárolhassa a Polsat televíziót, illetve eléri a médiatörvény ehhez szükséges módosítását. Rywin érzékeltette, hogy egy, a hatalmat a kezében tartó csoport, benne a miniszterelnök nevében jár el, és a pénzt a kormányzó párt, a Baloldali Demokratikus Szövetség céljaira fordítják. Miller, aki a Gazeta főszerkesztőjétől, Adam Michniktől értesült az ügyről (még tavaly júliusban), cáfolta és képtelenségnek nevezte Rywin állításait. Annál inkább vizsgálatot kellett volna elrendelnie és Rywint rágalmazásért elítéltetnie. Most jogos a kérdés, ez miért nem történt meg.

Ezért több párt parlamenti vizsgálóbizottság felállítására tett javaslatot. A vizsgálatot elrendelő miniszter, Grzegorz Kurczuk egyébként tavaly júliusa óta áll az igazságügyi tárca élén, elődje Barbara Piwnik maga Leszek Miller kezdeményezésére távozott.

Van még mit rendezni, az EU tagság előtt Lengyelországban

Kwasniewski 2001 októberében nevezte ki Leszek Millert. A kormányzó Baloldali Demokratikus Szövetség a 2001. szeptember 23-i parlamenti választásokon 44,9 százalékos támogatást kapott. A választások után két hónappal viszont már botrányok övezték az új lengyel kormányt. A varsói körzeti ügyészség vizsgálatot indított Andrzej Lepper, a harmadik legerősebb parlamenti párt, az Önvédelem elnökének információi alapján, miszerint Wlodzimierz Cimoszewicz külügy- és Jerzy Szmajdzinski nemzetvédelmi miniszter, valamint a második legerősebb parlamenti formáció, a Polgári Platform három képviselője, Donald Tusko, Pawel Piskorski és Andrzej Olechowski üzletemberektől és bűnözőktől több tíz- vagy százezer dollár értékű csúszópénzt fogadtak el.

A baloldali kormány két miniszterhelyettese 2001. decemberében ismerte be átvilágítási nyilatkozatában, hogy együttműködött az egykori lengyel kommunista titkosszolgálattal. Andrzej Byrt külügyminiszter-helyettes 1987 után működött együtt a titkosszolgálattal. A másik volt titkosügynök kormánytag, Slawomir Cytrycki még a rendszerváltás előtt került a miniszterelnöki hivatalba, most a kormány állandó tanácsának tagja. A két kormánytag pénteken nyilvánosságra hozott nyilatkozata előtt két másik magas rangú kormánytisztviselő ismerte el az egykori kommunista titkosszolgálattal folytatott együttműködés tényét: Jan Truszczynski EU-főtárgyaló és Marek Dukaczewski, a katonai titkosszolgálat (WSI) új főnöke.

Visszatérve Miller ügyére, vajon csak a a karácsonyi ünnepek miatt aludt el az ügy a magyar sajtóban?

Millerről egyébként tudni lehet, hogy az utolsó Politikai Bizottság tagja volt, visszatérése tehát nagyobb visszarendeződést jelent, mint ami Magyarországon történt. Egy lengyel bulvárlapban közölt közvéleménykutatás szerint hazája legszexisebb politikusa, bár szavazói körében a férfiak voltak többségben. 56 éves, gyakran síel Ausztriában. Kubai pihenéséről nem szól a fáma. Viszont Karácsony előtt ő is Moszkvában járt.

Az ügy részleteit illetően az Index keveset mond. Pedig a Reuters már tegnap szolgált néhány lényeges információval, például avval, hogy Michnik magnóra vette a Rywinnel történt beszélgetést, s ennek leiratát jelentette meg a lapban. Azt, hogy az eset közlésével miért várt a hajdani Szolidaritás vezető Michnik fél évet, azzal magarázták, hogy nem akarták, hogy az eset gyengítse Lengyelország európai integrációjának esélyeit a tárgyalások zárószakaszában. Megfigyelők rámutatnak arra, hogy a lengyel kormány minapi átalakítása valójában kissé ügyetlen kísérlet, hogy a figyelem elterelődjék a vesztegetési botrányról. Az ügy másik főszereplője Rywin úr befolyásos ember. Szerepe volt például abban, hogy a Schindler listája című film Oscar díjat kapott. Most persze azt állítja, semmi rossz dolgot nem követett el.  

vissza Vissza a kezdőlapra