Bírósági figyelmeztetés Loppert Dánielnek
A Tapolcai Városi Bíróság hétfőn rendzavarás szabálysértése miatt figyelmeztetésben részesítette Loppert Dánielt.
    A bíróság által megállapított tényállás szerint: a Debreceni Egyetem 20 éves történelem, filozófia szakos hallgatója tavaly július 28-án Kapolcson, a művészeti fesztiválon az oda látogató Medgyessy Péter miniszterelnök felé azt kiáltotta háromszor, hogy "áruló".
    Az indoklás szerint a kiabálás többekben megbotránkozást keltett.

    Loppert Dániel ellen rendzavarás miatt feljelentést tett a tapolcai rendőrkapitány.

    A bíróság a hétfőn hozott határozatában leszögezte: közterületen, nyilvános helyen történt a kihívóan közösségellenes magatartás, ami alkalmas volt arra, hogy másokban megbotránkoztatást keltsen.

    A bíróság az indoklásában megállapította azt is: nem hagyható figyelmen kívül az sem, hogy a cselekmény nem sokkal a parlamenti választások után történt, s nagy tömeg jelenlétében hangzott el a kijelentés, amit lényegében a nemrég megválasztott miniszterelnök elleni hangulatkeltés céljából tett Loppert Dániel.

    A bíróság határozata ellen a fiatalember és védője - az eljárás megszüntetése miatt - fellebbezett.

    A tárgyalás ideje alatt a bíróság épülete előtti téren mintegy 100 személy demonstrált - táblákkal, zászlókkal - a Loppert Dániellel szembeni szabálysértési eljárás ellen.

    Több padot helyeztek el a szervezők - a Felelősség Polgári Kör tagjai - a téren, számokat akasztottak a nyakukba, majd leültek a jelképes "vádlottak padjára".

    A demonstrálók közt több fideszes parlamenti képviselői is jelen volt, így például Szalai Annamária, Lasztovicza Jenő, Kosztolányi Dénes, Manninger Jenő és Stolár Mihály.

    A bírósági határozat kihirdetését követően a téren sajtótájékoztatót rendeztek, amelyen Lasztovicza Jenő kijelentette: "lehet, hogy fél év múlva a büntetés már nem figyelmeztetés lesz, hanem esetleg fél év börtön vagy több száz ezres bírság, ha valaki ki meri nyitni a száját Magyarországon".

    Hozzátette: "az alkotmány rögzíti a véleménynyilvánítás és a szólás szabadságát, s afölött nem ítélkezhet senki sem".

    Bayer Zsolt újságíró a sajtótájékoztatón hangoztatta: "ez a per semmi másért nem született, csak azért, hogy egy fiatalembert megfélemlítsenek, s rajta keresztül az egész környezetét is. Itt a tapolcai bíróság előtt én kijelentem, hogy Medgyessy Péter hazaáruló. Innét kezdve nincs más választása a hatalomnak, mint engem is eljárás alá kell vonnia. Ha ezt nem teszi meg pusztán azért, mert közismert személy vagyok, s feltehetően még többen lennének a bíróság előtt a tárgyaláskor, akkor ez a hatalom nemcsak antidemokratikus, de mérhetetlenül gyáva is".

     A demonstrálók végül gyűjtést rendeztek Loppert Dániel részére, hogy kifizethesse az 1.050 forintos perköltséget.

A Fidelitas állásfoglalása

MTI
vissza Vissza a kezdőlapra