A Fidesz-frakció a Máért összehívását kezdeményezi a kedvezménytörvény ügyében
 
A Magyar Állandó Értekezlet (Máért) haladéktalan összehívását sürgette a kedvezménytörvény ügyében Németh Zsolt, a parlament külügyi bizottságának elnöke a Fidesz-frakció keddi sajtótájékoztatóján.

    - Az Orbán-kormány képes volt felvállalni a nemzeti érdekeket, ezzel szemben a Medgyessy-kabinet a kedvezménytörvény hóhéraként vonul majd be a nemzetpolitika történetébe, amennyiben a jogszabály módosítása a külügyminiszter hét pontja alapján valósul meg - jelentette ki a fideszes politikus.

    Közölte: bár cáfolják, elkészült a Külügyminisztériumban a kedvezménytörvény módosításának tervezete, de nem a Magyar Állandó Értekezleten elfogadott konszenzusos megállapodás alapján, hanem Kovács László és Günter Verhaugen szempontjai szerint.

    Németh Zsolt élésen kritizálta a kedvezménytörvény módosításának azon szempontját, amelynek alapján a jogszabály nem terjedne ki az unió polgáraira.

    Elfogadhatatlannak nevezte, hogy így Szlovákia 2004-ben esedékes uniós csatlakozása után a szlovákiai magyarok, Románia 2007-ben várható integrációját követően pedig az erdélyi magyarok esnének ki a törvény hatálya alól.

    Ugyancsak elfogadhatatlannak ítélte, hogy - Günter Verhaugen kérésének megfelelően - a jogszabályból kimarad a nemzet szó.

    Németh Zsolt úgy vélekedett, hogy a bővítési biztos e kérésével túlterjeszkedett hatáskörén.

    A külügyi bizottság vezetője szerint a Máérten a kormánynak nyilatkoznia kell arról, hogy a kedvezménytörvény módosítására vonatkozó elképzelését eljuttatta-e Szlovákiába, illetve Brüsszelbe.

    Németh Zsolt álláspontja szerint a módosítás során nem a külügyminiszter, illetve Günter Verhaugen szempontjainak kell érvényesülniük, hanem vissza kell térni a Velencei Bizottság ajánlásához, illetve a Márten elfogadott megállapodáshoz.

    A politikus úgy vélekedett, hogy a szocialistáknál tapasztalható ellenérzés a kedvezménytörvénnyel szemben az MSZP Fidesz-ellenes indulatainak tudható be. Mint mondta: ennek az indulatnak áldozzák fel a kedvezménytörvényt.

 
MTI
vissza Vissza a kezdőlapra