Virágcsokor március idusára

 

A SAJTÓKLUB ÉS AMI MÖGÖTTE VAN

 

Olvasom a híreket és nem hiszek a szememnek.

 

Február 26.

Visszatér a képernyőre a Lovas István-féle Sajtóklub. A műsor a korábbi tervekkel ellentétben nem a Hír TV-n jelentkezik újra, hanem a Budapest TV-ben. A műsort a Magyar Demokrata szerkesztőségében rögzítik majd – tudta meg a Magyar Nemzet.

 

Március 13.

Értesüléseink szerint szerint kézigránátot fognak dobni a Hajógyári szigeten működő tévéstúdióra, ha továbbra is helyet ad a Sajtójklub műsorának felvételeihez - jelentették ki a Nemzetbiztonsági Hivatal (NBH) munkatársai, amikor felkeresték a Hajógyári szigeten működő tévéstúdió producerét.

Swendt Pál írásából kiderül: a hivatal már régóta gyűjt információkat a Szent László Televízióról. Bencsik András, a Sajtóklub című műsor egyik készítője a lapnak elmondta: szerdán felhívta őt Varga István, a televízió producere és közölte, hogy felbontja a köztük lévő szerződést, mert az NBH nyomozói arról tájékoztatták, hogy megbízható információjuk szerint, az Árpád hídról kézigránátot dobnak az állóhajóra és a szigetre, amennyiben továbbra is helyet biztosít a műsor elkészítéséhez.
A nyomozók javasolták Vargának, hogy szüntesse meg szerződését a műsor készítőivel, ellenkező esetben a sziget tulajdonosa bontja fel szerződéseit a vállalkozóval, akinek más érdekeltségei is vannak a területen.

 

Az üggyel kapcsolatban három reakció:

 

1. Tóth András nemzetbiztonsági államtitkár a Magyar Nemzet kérdésére elmondta: arról lehet szó, hogy a korábbi esetekhez hasonlóan, valakik a hivatal munkatársainak kiadva magukat, üzleti vagy egyéb érdekből fellépnek az NBH nevében.

 

Az államtitkár cáfolva a történteket, kijelentette: a nemzetbiztonsági szolgálatok sem korábban, sem jelenleg nem folytatnak adatgyűjtést vagy vizsgálatot a televízióval kapcsolatban. Ha ma Magyarországon valakit ezzel az ürüggyel keresnek fel, joggal élhet a gyanúperrel, hogy provokációval vagy visszaéléssel áll szemben – mondta Tóth András, aki azt tanácsolta, hogy hasonló esetben a rendőrséghez kell fordulni.

 

2.Nem tudom, hogy milyen támadás érte a Sajtóklubot, de nem kívánok vele többet foglalkozni, mert már eleget foglalkoztam vele – jelentette ki lapunk kérdésére Wisinger István a MÚOSZ elnöke. Nem érdekel a dolog – hangsúlyozta.

 

3. Végül a Magyar-Hon-Lap nevében a következőket kell kijelentenem:

Tóth András államtitkár egy elvben lehetséges magyarázatot adott. Állítása akkor lett volna hihető, ha vizsgálatot indítanak, netán nyomozás kezdődik az ál-titkosrendőrök ellen. Mivel ez elmaradt, nincs hiteles adat arról, hogy az államtitkár kijelentése nem csupán arra szolgált, hogy fedezze a nemzetbiztonságiak lépéseit. A NBH feladata, ha valóban ilyen információhoz jutott, felderíteni az egész ügyet és lefülelni a tetteseket. Még inkább ezt kell tennie egy olyan ügyben, amelyben nevével visszaélve egyesek politikai zsarolást követnek el és esetleg életveszélyesen fenyegetnek meg embereket.

Wisinger Istvánon nem csodálkozom. Az újságíró társadalmon inkább, miként tűrik, hogy egy ennyire elfogult ember legyen az elnökük. Az érdekvédelem ugyanis a sajtó szabadságához és nem annak tartalmához kellene kötődjék, és nemcsak március 15-én.


 

Szombat (márc. 14.) este Tóth András államtitkár a HírTV-ben kijelentette, hogy valóban vizsgálatot indított, ez azt állapította meg, hogy nem a Hivatal munkatársai jártak a Televíziónál. Ezek után maga a Hivatal tett feljelentést azon ismeretlen tettesek elleni, akik a szolgálat munkatársának adták ki magukat.

Wisinger pedig állítólag valóban mondta, amit mi is idéztünk tőle, de azt is hozzá tette, hogy ha a Sajtóklub nem is érdekli, az ügy maga az igen.

Ezek után arra vagyunk kíváncsiak, hogy

            - megtalálják-e a fenyegetőzőket és azokat, akiknek a megbízásából tevékenykedtek?

            - mit tesz Wisinger konkrétan az ügyben?

 

vissza Vissza a kezdőlapra