Fidesz-MKDSZ sajtótájékoztató

Úton az európai típusú néppárt felé


2003. január 16-án Harrach Péter és Soltész Miklós sajtótájékoztatót tartotta a Fidesz frakció sajtószobájában. A Fidesz elnökési ülését követően Harrach először jelent meg sajtótájékoztatón, s ezért nemcsak az előzetesen megjelölt szociális kérdésekről szólt, hanem a Fidesz tervezett átalakulásáról és a kereszténydemokratáknak az ehhez való viszonyulásáról is.  A Fidesz utódpártja egy széles társadalmi bázisú, európai típusú néppárt lesz - mondta Harrach Péter, a Magyar Kereszténydemokrata Szövetség társelnöke, aki egyben a KDNP elnökhelyettese is.

Elvárásai szerint az új pártnak kereszténydemokrata alapúnak kell lennie, szükséges, hogy hiteles emberek képviseljék, illetve karizmatikus egyéniség vezesse. Nem hagyott kétséget, hogy itt Orbán Viktorra gondol. Megemlítette, hogy elméletben Harrach Péter háromféle módon viszonyulhatnak a kereszténydemokraták az új párthoz. Vagy külön utat járnak, vagy együttműködnek, vagy szervezetileg egyesülnek azzal.

Harrach Péter szerint külön úton járni politikai kalandorság, illetve a baloldal érdekeinek szolgálata. Az együttműködés bizonyos önállóság megőrzését jelenti, az egységesülés pedig azt, hogy a kereszténydemokraták tagozatként működnének tovább az új szervezetben. Arra kérdésre még nem lehet felelni, hogy a két utóbbi megoldás közül melyiket érdemes választani.

A kormányváltás óta eltelt nyolc hónapot értékelve a politikus azt mondta, hogy ezen időszak alatt romlott a társadalom állapota; olyan jelek mutatkoznak, amelyek a pártállami gondolkodásmódot idézik vissza.

Soltész Miklós, a Fidesz országgyűlési képviselője, az MKDSZ ügyvezető titkára, arról beszélt a sajtótájékoztatón, hogy az energiaár- és az autópályadíj- emelés kapcsán mindenképpen kompenzációra van szükség. Készségét fejezte ki egy megfelelő kompenzációs csomag támogatására.

Sajnálatosnak ítélte, hogy a multinacionális cégek, mint mondta, rohamosan vonulnak ki Magyarországról. Álláspontja alapján Csillag István gazdasági miniszternek ebben az ügyben nem az előző kormányra kellene mutogatnia.


    Beszámoló a Fidesz honlapján

A Magyar Nemzet online - meglepően szűkszavú és pontatlan.

Az M1 honlapja - főleg az MTI-re támaszkodik.

 

vissza Vissza a kezdőlapra