Alkotmánybírósághoz fordul a Püspöki Kar

 

A Magyar Katolikus Püspöki Konferencia (MKPK) az Alkotmánybírósághoz fordul a szociális törvény módosítása miatt. A közeljövőben körlevelet bocsát ki az egyház az uniós csatlakozás mellett.A Püspöki Kar március 7-ig a Magyar Postán keresztül több mint három millió család részére küld ki olyan tájékoztató levelet, amelyben az egyházaknak szóló adófelajánlás technikai részleteiről nyújt tájékoztatót. Mindezt Veres András püspök, az MKPK titkára jelentette be mai sajtótájékoztatóján.

A "Minden jóakaratú embernek" címzéssel megjelölt borítékokat csak azokba az aprófalvas településekre nem küldik ki, ahol a felmérések szerint nagyon kevés katolikus hívő él. Ezen kívül azokba a településekre sem postázzák a leveleket, ahol nagyon magas a munkanélküliek aránya. Értesüléseink szerint a Püspöki Kar minderre kevesebb, mint tíz millió forintot költött. Veres András elmondta: tavaly 334.951 adózó, összesen 1.35 milliárd forintot ajánlott fel a Magyar Katolikus Egyház javára. Arra a kérdésre, hogy véleménye szerint a korábbiakhoz képest miért csökkenetek a felajánlások, kifejtette: ez részben a nagycsaládosok - általuk is támogatott - adókedvezményének bevezetésével lehet összefüggésben. Hozzátette: emellett "voltak olyan társadalmi jelenségek" is, amelyek szintén "nem növelték a felajánlási vágyat". Ezeket azonban Veres András nem kívánta konkretizálni.

A Püspöki Kar titkára bejelentette: az Alkotmánybírósághoz fordul a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia a szociális törvény parlament által elfogadott módosítása miatt. Mint ismeretes, a főpapi kar korábban már több alkalommal jelezte, hogy amennyiben a parlament elfogadja a kormánypártok által beterjesztett törvénymódosítást, akkor alkotmányossági kontrollt kér. A püspöki testület titkára közölte: a jelenleg még előkészítés alatt álló beadványtól azt várják, hogy az Alkotmánybíróság mondja ki, hogy az egyházaknak alanyi joguk van a szociális intézményeket alapításához. Úgy tudjuk, a beadványban az alkotmány ide vágó fejezetén kívül az 1990-ben elfogadott egyházalapítási és lelkiiemsereti törvény szövegére, valamint az állam és az egyházak között kötött megállapodásokra is hivatkozni fognak.

Veres András a sajtótájékoztatóján bejelentette: a püspöki konferencia az európai uniós csatlakozással összefüggésben hamarosan körlevelet bocsát ki, amelyben kifejti a támogató véleményét. Újságírói kérdésre elmondta: az egyház-finanszírozás hosszú távú kidolgozására javasolt kormányzati-egyházi munkabizottság majdani feladatától függ, hogy részt tudnak-e venni a testület munkájában. A Magyar Katolikus Egyházat illetően ugyanis a gazdasági jellegű kérdésekről az Apostoli Szentszék jogosult dönteni - mondta.
 

mno- Jezsó Ákos

vissza Vissza a kezdőlapra