A Magyar Orvosi Kamara állásfoglalása

 

 

A Magyar Orvosi Kamara (MOK) megütközéssel értesült a médiából, hogy bizonyos szervezetek az orvosi kezelés elutasítása, illetve az életről történő lemondás jogának érvényesíthetősége vizsgálatára kérték az állampolgári jogok biztosát. Sajnálatos és érthetetlen, hogy miközben köztudottan rossz az egészségügy finanszírozása, évtizedek óta hiányoznak egészségügyi intézmények karbantartási, felújítási forrásai, az állam e kötelezettségétől egyre inkább szabadulni igyekszik, egyesek számára a gyógyulás esélyeinek javítása helyett a kezelés elutasításának jogi feltételei tűnnek legfontosabbnak.

 

A Magyar Orvosi Kamara leszögezni kívánja, hogy nagyon sok beteg nem fogadja el, vagy utasítja el az orvosi kezelést megfelelő tájékozottság hiányában, vagy éppen téves tájékoztatás következtében. Ezek az elutasítások az orvosi gyakorlat mindennapos esetei közé tartoznak: a beteg nem egyezik bele a műtétbe, önként otthonába távozik, stb. Félrevezető annak felvetése, hogy az egészségügyi törvényben kizárólag az életfenntartó-életmentő kezelések visszautasításának esetére előírt bizottságok vélelmezett hiánya a beteg önrendelkezési jogának, a kezelés visszautasítása lehetőségének sérelmével lenne egyenlő.

 

A MOK bízik abban, hogy az emberi jogok állampolgári biztosának helyettese által tervezett vizsgálat a beteg valós érdekei figyelembevételével történik. Egyúttal hangsúlyozza: szabadon kell érvényesülnie az orvosok és ápolók segítőkészségének, gyógyító-megelőző tudásának. Nem várható eredményes gyógyítás az állandó fenyegetettség légkörében.

Országos Sajtószolgálat

vissza Vissza a kezdőlapra