Mégis kizárólag védelmi eszközök mehetnek Törökországba

 

Egy héten keresztül mindent megtett a kormány annak érdekében, hogy kibúvót keressen: tetszőleges katonai eszközök legyenek átszállíthatók Magyarországon. Ma a parlament megszavazta a Németh-Keleti módosító javaslatot, s ezt követően a Határozatot is.

 

Németh Zsolt leszögezte, hogy a Fidesznek kezdetektől az volt a szándéka, hogy normaszöveg rögzítse: kizárólag a NATO-döntésnek megfelelő védelmi eszközök és csapatok vonulhatnának át Magyarországon az Országgyűlés döntése után.
A Németh-Keleti módosító javaslat benyújtása után a Határozat hivatkozik a mellékletében közzétett NATO-döntésre, miszerint csak az abban foglalt eszközök és csapatok haladhatnak át Magyarországon. Ez azt is megakadályozza, hogy utána bármely ország – kétoldalú megállapodást kötve Törökországgal – akár harcoló egységeket is átszállítson Magyarországon.
Bizottsági ülések

Az Országgyűlés Honvédelmi Bizottsága hétfő késődélutáni ülésén támogatta a Törökország védelmével kapcsolatos NATO-felkérés ügyében beterjesztett országgyűlési határozati javaslatot és az annak kapcsán érkezett módosító indítványt.

Egyhangú szavazással támogatta az Országgyűlés Külügyi Bizottsága hétfő délutáni ülésén azt a módosító indítványt, amelyet a Törökország védelmének megerősítését szolgáló, a NATO-döntéshez való magyar hozzájárulásról szóló határozati javaslathoz nyújtott be Németh Zsolt (a Külügyi bizottság elnöke) és Keleti György (a Honvédelmi bizottság elnöke).
Németh Zsolt, a bizottság elnöke az ülésen kifejtette: a módosítás lényege, hogy kizárólag a NATO védelmi tervező bizottsága február 16-i felhatalmazása alapján szállíthassanak keresztül Magyarországon katonai szállítmányokat Törökország védelmének megerősítése érdekében a NATO-tagállamok és a csatlakozó országok. Hozzátette: a változtatás kizárja a határozati javaslat korábbi indoklásában szereplő kitételt, amely szerint kétoldalú szerződések alapján is lehetett volna katonai eszközöket Magyarországon keresztül szállítani a fenti célra.
Németh Zsolt közölte: az eredeti előterjesztés indoklásában a mellékletre, vagyis a NATO-döntésre való hivatkozás a jogi szakértők egybehangzó véleménye szerint nem vált volna jogi normává.
Juhász Ferenc honvédelmi miniszter a módosító javaslatot elfogadható kompromisszumnak nevezte a bizottsági ülésen. Németh Zsolt megköszönte a kormány rugalmasságát a témában.
 

Plenáris ülés
Az Országgyűlés hétfőn hozzájárult a Törökország védelmének megerősítését szolgáló NATO-szállítmányok magyarországi áthaladásához. A kormány - kétharmados többséget igénylő - előterjesztését 335 igen szavazattal, 3 nem voks mellett fogadta el a parlament.

A nem voksot leadók közül Avarkeszi Dezső (MSZP) - közlése szerint - tévedésből nyomta meg a nem gombot, míg Kovács Zoltán és Kontrát Károly fideszes honatyák - Kovács Zoltán tájékoztatása szerint - lelkiismereti okokból utasították el a határozati javaslatot.

A képviselők a javaslat határozathozatala előtt támogatták azt a módosító indítványt, amelynek lényege, hogy kizárólag a NATO védelmi tervező bizottsága február 16-i döntését tartalmazó mellékletben foglalt tevékenységek szerinti csapatok, katonai eszközök és berendezések szállíthatók Magyarországon keresztül.

A határozat értelmében a NATO-országok és a leendő tagállamok Törökországba tartó szállítmányai közúton, vasúton és a légtérben egyaránt áthaladhatnak Magyarország területén 2003. december 31-ig.
 

vissza Vissza a kezdőlapra