Egyéves a Nemzeti Színház

 

A Nemzeti Színház március 15-én ünnepli felavatásának egyéves évfordulóját, a születésnap alkalmából a teátrum nyílt napot tart szombaton

 

A színház  vezetősége úgy döntött, hogy minden érdeklődő előtt szélesre tárja kapuit. A nyílt napon szakavatott vezetők kalauzolásával lehet bejárni az épületet. Tehát a program azoknak is szolgál majd sok újdonsággal, akik már láttak itt előadásokat, hiszen az épület különleges adottságainak felderítésére a színházi estéknél ez sokkal jobb alkalom. A vendégek betekintést kapnak a Nemzeti Színház mintegy 150 éves, meglehetősen viharos történetébe is, az 1800-as évektől egészen napjainkig.

A program délelőtt 11 órakor kezdődik és 17 óráig tart. A vendégeket a színház munkatársai fogadják és érkezési sorrendben, kisebb csoportokat alkotva kalauzolják majd az épületben és a a Nemzeti történetében.

Mindenkit szeretettel várnak!

 

A teátrum az évforduló napján Katona József: Bánk bán című drámáját viszi színre.

 

Az épületet körülvevő parkban egykori nagy művészegyéniségek - Gobbi Hilda, Kiss Manyi, Ruttkai Éva, Latabár Kálmán, Timár József, Major Tamás, Sinkovits Imre, Lukács Margit, Básti Lajos és Soós Imre - szobra áll. Az alkotások Bencsik István, Marton László, Melocco Miklós és Párkányi Raab Péter munkái.

 

A díszkertbe érkezőket Tolnay Klári és Latinovits Zoltán alakja fogadja szoborkaput alkotva.

 

A főbejárati homlokzaton a 9 múzsa szobra látható. Elhelyeztek 14 reliefet is, amelyek Makláry Zoltánt, Őze Lajost, Somogyi Erzsit, Rajz Jánost, Kálmán Györgyöt, Bihari Józsefet, Pártos Erzsit, Pécsi Sándort, Gábor Miklóst, Páger Antalt, Sulyok Máriát, Bulla Emmát, Feleki Kamillt és Dajka Margitot ábrázolják.

 

vissza Vissza a kezdőlapra