Frissítve:2003.03.25. 07:58:59

 

Lovas István New Yorkban

 

 

Rendhagyó este volt; hiszen kevés és egyre kevesebb olyan információ jut el az itteni magyarsághoz, ami a mai ellenzék véleményét és érvelését tükrözi. Ennek az okai, a magyarországi sajtó szabadságának elfojtása például, ismertek.

Szilágyi Ákos, az itteni Hungarian TV Magazine munkatársa Magyarországon bejegyeztette a New York-i Polgári Kört a Demokrácia Központnál, aminek, mint tudjuk, már több mint tizenkétezer tagja van. Célja, az itt élő amerikai magyarok közötti kommunikáció fejlesztése és a Magyarországról kapott információk feldolgozása. E kör első vendége a New York-i Kossuth Klubban Lovas István volt.

Mindjárt a közepébe vágott: „A Magyar Nemzet szándékosan nem hazudik. A magyarországi balliberális sajtó óriási pénzeket költ arra, hogy hazudik.” Felmutatta a Magyar Nemzet március 15-ére emlékező számát, aminek a teljes első oldalát a nemzeti ünnepnek szentelték, ellentétben a Népszabadsággal, Magyar Hírlappal és a Népszavával, ahol egyetlen szó sincs az ünnepről. Elmondta, hogy az MSZP-nek hatalmas vagyona van, Magyarországon a gazdaság is, a kultúra is a balé. Nyugat-Európában pedig van egy konszenzus erre vonatkozóan, miszerint a gazdaság a jobbé, a kultúra a balé.

Részletesen beszélt a Sajtóklub már-már krimibe illő tortúrájáról és az állami hirdetések baloldali kisajátításáról. Lovas megemlítette, hogy a jobboldal óriási része nem akar csatlakozni az Európai Unióhoz, majd a polgári körökre térve elmondta, hogy ez a nagyon erős szerveződés nem tetszik a baloldaliaknak és a balliberálisoknak. Utcai politizálásnak nevezik. „ A Broadway-n is utcai politizálás van ma az iraki háború ellen.” Szerinte a Fideszben vannak félelmek, hogy a polgári köri szerveződés ellene működhet, mert sokkal radikálisabb. A magyar rendőrség működését döbbenetesnek nevezte, utalt a mindennapos, jobboldali politikusokat fenyegető telefonokra és üzenetekre is.

 

Lovas István végül kérdésekre válaszolt, majd a könyveit dedikálta. Másnap Chicagoba készült, hogy az ott élő magyarokkal találkozzon.

 

 

 

Niemetz Ágnes

NEW YORK

Foto: DEÁK FERENC

 

vissza Vissza a kezdőlapra