Olaszországban véget ér a magyar kulturális évad
 
Az olaszországi magyar kuturális évad gazdag programjaival maradandó emléket hagyott az olasz közönségben mindarról, amit magyar földön alkottak a film- és képzőművészek, az irodalom nagyjai, a zenei élet kiemelkedő alakjai, akárcsak a világszínvonalon dolgozó filmesek

    Jelentős rangot adott az évadnak, hogy azt maga Mádl Ferenc köztársasági elnök nyitotta meg júniusban, az olasz közönség elé tárva az Esterházy-örökség részét képező olasz grafikai kiállítást, majd Nápolyban a herendi porcelánkiállítást.

    Ami a zenei rendezvényeket illeti, az olasz közönség a bőség zavarával küszködött. Gregorián énekekből például gyönyörű koncerteket adott a Schola Hungarica, olyan jeles előadók szólaltatták meg a muzsika hangjait, mint Várjon Dénes, Schiff András és Bogányi Gergely zongoraművész, Perényi Miklós csellóművész, Elekes Zsuzsa és Király Csaba orgonaművész. Nagy sikert aratott Firenzében és Rómában a Magyar Állami Operaház vendégszereplése (Bartók Béla A kék szakállú herceg vára). Az olasz köztársasági elnök rezidenciáján, a Quirinale-palotában Balogh Kálmán és Farkas Rózsa cimbalomvirtuóz játszott a Gipsy Cimbalom Banddel.

    Ez utóbbi esemény a RomaEuropa fesztivál része volt, a minden esztendőben megrendezésre kerülő rendezvénysorozat ugyanis az idén szereplést biztosított Sebestyén Mártának, a Muzsikás, a Hegedős és az Amadinda együttesnek, Keller András hegedűművésznek, Jeney Zoltán zeneszerzőnek. Ittzés Gergely fuvolaestje a Római Magyar Akadémián szórakoztatta a közönséget, Róma közönsége megismerhette DJ. Palotai és a Yonderboi műsorát.

    Különböző olasz városok további koncertek színhelyei voltak, fellépett a Monteverdi Kamarakórus, a Danubia Ifjúsági Zenekar, az Orfeo Kamarazenekar, a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekara és Énekkara, a Budapesti Fesztivál Zenekar, a Festetics Kvartett, Hegedűs Endre zongoraművész, a Honvéd Együttes.

    A magyar színházi fesztivál keretében az olasz főváros közönsége lelkesen tapsolt Kálmán Imre Csárdáskirálynőjének, a Győri Balett Purim című műsorának, a Budapesti Bábszínház Háry János című produkciójának, valamint Hamvai Kornél Hóhérok hava című művének.

    A magyar filmek előkelő helyet foglaltak el a magyar filmnapokon, a római Medfilm fesztiválon, akárcsak a Velencében zajló magyar filmfesztiválon és a pisai filmrendezvényeken. Bereményi Gáza A Hídember című alkotását telt ház előtt vetítették a fővárosban, egyebek között bemutatták Gaál István és Jancsó Miklós életművének legjelentősebb darabjait, Szomjas György Roncsfilmjét, Szabó István Édes Emma, drága Böbe című filmjét, Sopsits Árpád Torzók, Enyedi Ildikó Az én XX. századom, Szabó Ildikó Gyerekgyilkosságok, Tarr Béla Werckmeister harmóniák című alkotását.

    Festészetünk legjobb képviselői sem hiányoztak a kulturális évad programjáról. A firenze Pitti-palotában láthatók voltak Munkácsy Mihály, Szinyei Merse Pál, Fényes Adolf, Koszta József,Ferenczy Károly, Iványi Grünwald Béla, Czóbel Béla, Tihanyi Lajos, Ziffer Sándor, Perlott Csaba Vilmos, Rippl-Rónai József és Mednyánszky László festményei. A római Kapitólium adott otthont Farkas István kiállításának.

    Az örök város lakói a híres történelmi kávéházban, a Caffé Grecóban magyar irodalmi estek tanúi lehettek, amelyeken a legkorszerűbb technika segítségével, interaktív előadások keretében a magyar írók, költők, képzőművészek, építészek, zeneszerzők, zenészek, a két világháború közötti időszak kiemelkedő személyiségei jelentek meg virtuálisan a közönség előtt.

    Jelentős társasági esemény zárja hétfőn a kulturális évadot. Először a Szegedi Balett adja elő Rómában a Carmina Buranát, majd a Római Magyar Akadémián bál és fogadás lesz rangos meghívottak részére.

 
MTI
vissza Vissza a kezdőlapra