A Fidesz szerint az orosz államadósságból származó 20 milliárdot hídépítésre kell fordítani
 
A Fidesz-frakció még a héten országgyűlési határozati javaslatot terjeszt a Ház elé annak érdekében, hogy az orosz államadósság rendezéséből befolyó mintegy 20 milliárd forintnyi összeget két híd építésére fordítsa a kormány.

    Varga Mihály frakcióvezető-helyettes hétfői budapesti sajtótájékoztatóján elmondta, a pénzből a dunaújvárosi Duna-hidat és az M0-ás körgyűrű északi szakaszához kapcsolódó hidat kellene megépíteni.

    A tavalyi év gazdasági eredményeiről szólva Varga Mihály úgy fogalmazott, hogy 2002 ellentmondásos esztendő volt. A volt pénzügyminiszter véleménye alapján 2002-ben egyszerre volt érzékelhető a gazdasági növekedés és a lassulás. Mint mondta, a növekedésben mindenképpen szerepet játszott az a növekedésösztönző fiskális politika, amit az előző kabinet indított el.

    - Lassult viszont a működőtőke-beáramlás, nőtt a munkanélküliség, emelkedett az infláció és horribilis mértékű államháztartási hiány alakult ki az év végére - tette hozzá.

    Az államháztartási hiány kapcsán jelezte, hogy 2002 végére, a kalkulációk szerint, elérte az 1500 milliárd forintot. Varga Mihály úgy véli, hogy a kialakult hiányból az előző kormány 170 milliárd forintot vállalhat, 800 milliárd forintról viszont - mint mondta - minden tekintetben a Medgyessy-kabinet tehet.

    A pozitív elemek közé sorolta, hogy a devizaadósság mértéke folyamatosan csökkent 2002-ben, negatívumként említette viszont, hogy tavaly az államadósság-növekedés folyamatos volt.

    Véleménye szerint a kormány törvénysértéssel zárta a 2002-es esztendőt, mert az államháztartási törvény alapján a hatalmas hiányra tekintettel pótköltségvetést kellett volna a Ház elé terjesztenie.

    - A nyáron elfogadott államháztartási törvény-módosítás szerint, amennyiben a hiány mértéke 5 százalékkal eltér a parlament által elfogadottól, pótköltségvetést kell a Ház elé terjeszteni - mondta, megjegyezve, hogy a Fidesz az ügyben megkeresi az Állami Számvevőszék elnökét.

    Az idei év kapcsán Varga Mihály a gazdaság stagnálását jósolta és aggasztónak nevezte az infláció kapcsán mutatkozó kormányzati magatartást. Közlése szerint tíz éve nem volt olyan áremelkedés, mint most januárban.

    Az orosz államadóssággal kapcsolatban meghozott kormányzati döntéssel összefüggésben Varga Mihály úgy fogalmazott, hogy a dollár euróhoz mérten tapasztalt romlása miatt az kedvezőtlenebb, mint amilyen döntést ebben az ügyben az Orbán-kormány korábban hozott.

 
MTI
vissza Vissza a kezdőlapra