Őry Csaba szerint a foglalkoztatáspolitikai adatok nem felelnek meg a valóságnak
 
A Fidesz-frakció foglalkoztatási munkacsoportjának vezetője szerint nem felel meg a valóságnak Csizmár Gábor politikai államtitkárnak az a kijelentése, hogy az Orbán-kormány 7, 8 százalékos munkanélküliségi rátával vette át a kormányzást, ez az adat szerinte 8,7 százalék volt.

    Őry Csaba erről az MTI-nek adott nyilatkozatot szombaton azt követően, hogy e kérdésben korábban vitát folytatott a Foglalkoztatáspolitikai és Munkaügyi Minisztérium államtitkárával.

    Az ellenzéki politikus szerint a Csizmár Gábor által említett 7,8 százalékos KSH-adat az 1998-as év egészére vonatkozik, miközben a korábbi kormány az év júliusában kezdte meg működését.

    A két politikus között nincs egyetértés a foglalkoztatás és a munkanélküliség 2002-re vonatkozó adatai kapcsán sem.

    Őry Csaba a KSH 2003. január 7-én megjelent gyorsjelentésének 2002. szeptember-novemberre vonatkozó - a lakossági munkaerő-felmérés alapján készült - adatait idézte.

    Eszerint "a foglalkoztatottak száma az utóbbi három hónap átlagában 3 millió 894 ezer fő volt, amely gyakorlatilag annyi, mint az előző év azonos időszakában".

     - A munkanélküliek száma 2002. szeptember-november hónapok átlagában 245 ezerre változott, ami 17,8 ezer fővel több, mint egy évvel korábban - közölte.

    Őry Csaba a gyorsjelentést idézve hozzátette, hogy az ILO-ajánlás szerint számított munkanélküliségi ráta 5,9 százalék volt.

    A Fidesz politikusa szerint "nagy bajban van az a politikus, aki a KSH-val és a tényekkel vitatkozik".

    - Tényleg abba kellene hagyni végre az elődökre történő visszamutogatást, és tudomásul venni, hogy április óta az MSZP kormányon van, véget kellene vetni a puszta önreklámozásnak és el kéne kezdeni végre valóban kormányozni - fogalmazott Őry Csaba.

 
MTI
vissza Vissza a kezdőlapra