Magyarországon a legmagasabb a munkát terhelő adó nagysága

 

A foglalkoztatottság csökkenésének megállítása érdekében első lépésben mindenképpen szükséges a munkát terhelő adókat csökkenteni - hangzott el a Fidesz- és az MDF-frakció közös keddi sajtótájékoztatóján.

 

Őry Csaba (Fidesz) egy statisztikából idézve elmondta, hogy egy húsz országot felölelő összehasonlításban Magyarországon a legmagasabb a munkát terhelő adó nagysága.

Balsai István (MDF) arra hívta fel a figyelmet, hogy a gyárbezárásokkal összefüggésben nyilatkozó kormányzati tisztségviselők tavalyi adatokat idéznek a foglalkoztatottságról.
A képviselő hiányolta a probléma kezelésében az átfogó kormányzati elképzeléseket, a gazdasági koncepciót.
Mint mondta, ezért nem a munkaügyi miniszter felelős, hanem elsősorban a gazdasági tárca irányítója.

Őry Csaba a Peugeot-eset kapcsán kifejtette: egy tisztességes országban lemond annak a tárcának a vezetője, akiknek munkatársa olyan hibát követ el, mint amelyet - álláspontja szerint - ebben az ügyben a gazdasági tárcánál elkövettek.
A politikus utalt arra, hogy a szocialisták a választási kampányban a munkára nehezedő adóterhek csökkentését ígérték.

- Ígérték, de nem valósították meg - szögezte le, majd felszólította a kabinetet, hogy propaganda és ígérgetés helyett végre fogalmazza meg gazdasági elképzeléseit.

Balsai István úgy vélte, hogy a kormány tétlensége a legrosszabb üzenet a gazdasági élet szereplői számára. Mint mondta, a befektetők kivárnak, nem tudják, mire számíthatnak, és ezzel a helyzet napról napra romlik.
Arra is kitért, hogy szerinte az elbocsátások mértékéről a kormányhivatalok nem rendelkeznek pontos adatokkal, és ez eleve gátolja a megfelelő intézkedések kidolgozását.
 

MTI

vissza Vissza a kezdőlapra