Orbán Viktor a Fidesz átalakításáról
 
Május 10-én lesz a Fidesz kongresszusa, amely lehetőséget teremt arra, hogy a párt a Német Kereszténydemokrata Unióhoz (CDU) hasonló szervezetté alakuljon át - hangzott el a Fidesz - Magyar Polgári Párt elnökségének kétnapos tanácskozását követő sajtótájékoztatón.

    Orbán Viktor exkormányfő az átalakítással kapcsolatban azt mondta, hogy a Fidesz kapuit minden korábbinál szélesebbre kell tárni mind szellemi, mind személyi, mind pedig szerkezeti értelemben.

A politikus beszélt arról is, hogy a polgári körök szellemi tőkéjét integrálni szükséges a Fideszbe.

    Az átalakuló szervezet vezetésére Orbán Viktor kapott felkérést az elnökségtől, de erre - mint mondta - csak január végén ad majd választ.

Szavai szerint, ha az átalakítással kapcsolatos teendők az ő munkáját kívánják meg, akkor elvállalja az új szervezet vezetését.

    Orbán Viktor leszögezte, hogy a párt nevét egyelőre nem kell megváltoztatni, csak ha majd egy nagyobb egység részévé válik.

Az exkormányfő a Fidesz átalakításának szükségességét az ország uniós csatlakozásával indokolta.
Mint mondta, az Európai Parlamentben a magyar érdekeket csak erős bázissal rendelkező pártok képviselhetik eredményesen a különböző frakciókban.

    - Kicsi választási pártokkal nem lehet a magyar érdekeket képviselni - szögezte le.

    Szavaiból kiderült, hogy a szervezet átalakítását az év végéig szeretnék befejezni.

Elhangzott, hogy Orbán Viktor, Kövér László és Áder János részvételével bizottság alakul a Fideszben, amely az átalakítással összefüggő párton belüli vitákat megszervezi, lefolytatja, és az indítványokat alapszabály-módosító javaslatokká formálja.
Orbán Viktor álláspontja szerint ez a munka 30-40 napot vesz igénybe, a kongresszust követően pedig fél év kell a tényleges átalakításhoz.
A strukturális változások - szavai szerint - az év végére fejeződnek be, és elképzelhető, hogy az elvégzett munkát 2003 decemberében ismét egy kongresszus keretében értékelik.

    - Nyilvánvaló, hogy a Fidesz mostani átalakítása egyúttal egy későbbi nagy, a teljes jobbközepet, a nemzeti, keresztény, polgári érzelmű választóközönséget magába fogadni tudó politikai egység kiépítésének irányába vezet - szögezte le a politikus.

    Áder János frakcióvezető arról beszélt, hogy a forint erősödésével kapcsolatban otromba támadások érték Járai Zsigmond jegybankelnököt.

A Fidesz elnöksége arra szólítja fel a kormányt, folytasson le vizsgálatot, amely után egyértelmű választ lehet kapni arra, kik spekulálnak a forint ellen.

    - Ami Magyarországon zajlik, nem más, mint egy spekulációs nyomás a forintra és a nemzeti bank elnökére - szögezte le Áder János.

Elhangzott az is, hogy a Fidesz elnöksége életképes javaslatnak tartja Boross Péter exkormányfő indítványát, hogy az uniós csatlakozást követően a nyugdíjakat 8-10 ezer forinttal emeljék.
 
MTI
vissza Vissza a kezdőlapra