Orbán Viktor arra bíztatja a Fidesz minden tagját, hogy szánják el magukat a párt átalakítására
 

 

Orbán Viktor szívesen elvégezné a Fidesz jelentős átépítéséhez vezető munkát, amennyiben az elszánja magát arra, hogy egy magyar méretekben mérve is közepes erősségű, taglétszámú és szervezettségű pártból valódi néppárttá alakuljon át.

  
A volt kormányfő erről a Duna Televízió Heti Hírmondó című műsorának vasárnap este sugárzott adásában beszélt.

Orbán Viktor arra biztatta a Fidesz minden tagját, hogy szánják el magukat a párt átalakítására, véleménye szerint a valódi néppárt nagyon sok új tagot, új működést, "egészen más világot" jelent.

- Ha erre elszántuk magunkat, akkor ez egy nehéz munka lesz a következő 6-7-8 hónapban, hiszen a párt jelentős átépítését kell, hogy eredményezze. Én ezt a munkát szívesen elvégzem. De ha csak arról van szó, a mostani Fideszt kell valakinek vezetni, akkor semmi szükség arra, hogy ezt éppen én tegyem meg - mondta.

Mint közölte, ha van komoly feladat, akkor "vissza lehet vinni", a mainál aktívabb közreműködésre lehet őt serkenteni a pártvilágban.

Orbán Viktor szerint mindaz, ami a kedvezménytörvény parlamenti megszavazása óta történt, megöli azt a reményt, hogy - a pártok világról alkotott különböző felfogásától függetlenül - egyes nemzeti kérdésekben mégiscsak lehet megállapodást kötni. Úgy értékelte: a közösen megalkotott kedvezménytörvény tudatos legyengítését, kiüresítését tapasztaljuk nap mint nap.

A volt kormányfő úgy vélekedett: nagyon nehéz sértődést nem okozó, de kellően pontos magyar szavakat találni arra a levélre, amelyet Günter Verheugen, az EU bővítési biztosa írt a kedvezménytörvény új szövegtervezetéről Medgyessy Péter miniszterelnöknek.

- Kultúrországban, egy olyan kontinensen, ahol az államok függetlensége, egymás tiszteletben tartása a vezérlő elv, ilyen leveleket nem lehet írni. Magyarország egy független állam, és ezt jó lenne, ha Verheugen úr is meg az Európai Unió is észrevenné - fogalmazott.

Orbán Viktor kijelentette: mi nem betagozódni akarunk az Európai Unióba, hanem független államként akarunk ott élni.

- Ha valaki azt gondolja, hogy leveleket írogathat Brüsszelből nekünk, és elmondhatja, egyébként mindenfajta felhatalmazást nélkülözve, hogy szerinte egyes magyar törvényeket hogyan kell módosítani, akkor rendkívüli mértékben téved, mert ezt a magyar nép többet már nem nyeli le - közölte.

Mint mondta, ezt lenyeltük több mint 40 évig Moszkvától, de Brüsszeltől nem fogjuk elfogadni.

Rámutatott arra: ha Brüsszel úgy találja, hogy valamely magyar jogszabály ellentétes az Európai Unió bármelyik belső szabályával, akkor ezt a kérdést meg kell vitatnunk, s ha nem tudunk megegyezni, akkor Brüsszel bírósági eljárásban próbálhatja meg érvényesíteni akaratát.

A volt kormányfő szerint Günter Verheugen levelével jó néhány tízezer Európa-ellenes szavazatot szerzett Magyarországon.
 

MTI

vissza Vissza a kezdőlapra