2003. március 30. vasárnap 21:28

A Fidesz tizenötödik születésnapja - Orbán Viktor

 

Orbán Viktor emlékezete szerint a Fidesz megalakulásakor az alapítók egy békés, hidegháború utáni Európáról álmodtak.

 

A Fidesz tizenötödik születésnapi ünnepségét, a párt alakulásának helyszínén, a budapesti Bibó Kollégiumban tartották.

 

Orbán Viktor emlékezete szerint a Fidesz megalakulásakor az alapítók egy békés, hidegháború utáni Európáról álmodtak, s ebben a reményben nem is csalatkoztak egészen az iraki háború kitörésének pillanatáig. A kilencvenes évek elejétől a háború kitörésének időpontjáig Magyarország történelmének egyik legbiztonságosabb időszakát élte meg.

 

- A magyar emberek nagyon régen érezhették magukat katonai értelemben is olyan biztonságban, mint az elmúlt tizenkét évben - szögezte le. Ám ez a békés időszak átadta a helyét egy nyílt, támadó, megelőző háborúnak. Ez a tény, véleménye szerint, egy új világot tartogat mindenki számára.

 

- Mindannyian érezzük annak kockázatát, hogy mi lesz egyszer, ha nemcsak a világ legerősebb hatalma gondolja úgy, hogy megelőző háborút van joga folytatni, hanem az oroszok, majd a kínaiak is így vélekednek - mondta Orbán Viktor.

 

Úgy ítélte meg, hogy a mai magyar fiataloknak éppen olyan gondolkodásbéli bátorságra van szükségük az elmondottak távlatainak belátásához, mint amilyen bátorság szükségeltetett, amikor 1988-ban az egypártrendszer helyett a szabad köztársaságról elmélkedtek a Fidesz alapítói, és tizenöt évvel ezelőtt a Fidesz létrehozói nem éppen ilyennek képzelték el a tizenöt évvel későbbi Magyarországot.

 

Ugyanakkor mint mondta, nincs ok az elégedetlenségre, mert ma Magyarország nincsen rosszabb állapotban, mint amilyenben például a hatvanas években, a II. világháború után tizenöt évvel Németország volt.

 

MTI nyomán

A Gondola tudósítása és képriportja az ünnepségről

 

vissza Vissza a kezdőlapra