Orbán Viktor a Terror Háza előtt

 A 2003. február 23-án elhangzott beszéd Sajtóvisszhangja

dnp foto

RTL Klub 12. 00.

1. Legalább 30 ezer embert várnak a szervezők délután a Terror Háza elé, ahol a kommunizmus áldozataira emlékeznek. A rendezvényen Orbán Viktor is beszédet mond. Az Andrássy úton a szerviz utat a rendőrség lezárja az autósok elől, de az is elképzelhető, hogy egy időre teljesen leállítják a forgalmat. A Fidelitas által benyújtott területfoglalási engedély-kérelem szerint legalább 30 ezer embert várnak a Terror Háza elé. A rendőrség a politikai rendezvény bejelentését tudomásul vette, és azt mondják, ha a tömeg nagyobb lesz, teljesen lezárják az Andrássy utat. Egyelőre arra készülnek, hogy csak a szervizúton állítják le a forgalmat, a Kodály Körönd és az Oktogon között. A megemlékezés idejére lezárják az autósok elől a Csengery utca egy részét is. A Parlament tavalyi döntése alapján ma van a kommunizmus áldozatainak emléknapja. Ebből az alkalomból a rendezvényen az áldozatok rokonai és történészek mellett felszólal Orbán Viktor is. A szervezők ezután gyertyákat gyújtanak, a csonkokból pedig a tervek szerint egy közös gyertyát olvasztanak, hogy azt a Terror Házának ajándékozhassák.

Kossuth Rádió Esti Krónika

2. Rendezvény a Terror Háza előtt. A Fidesz Magyar Polgári Párt szervezésében demonstrációt tartanak Budapesten, az Andrássy úton, a Terror Háza Múzeum előtt. Tavaly, az Orbán-kormány működése idején döntött a parlament arról, hogy február 23-át a kommunizmus áldozatainak emléknapjává nyilvánítják. A rendezvényen közéleti személyiségek is megszólalnak, művészek lépnek fel és Orbán Viktor tartja az ünnepi beszédet. Az ünnepség elején egy perc néma csenddel emlékeztek meg a demonstráción a kommunizmus áldozatairól, majd Bayer Zsolt, a Fidesz egyik alapító tagja mondott beszédet. A zsidó nép egyik régi örök parancsára hivatkozott: Mondd el fiaidnak – mert úgy vélte, hogy jelenleg úgy gondolják, hogy itt van az ideje a feledésnek. Ahogy Bayer fogalmazott: a mai hatalom szerint egy Magyarország van, meg két múlt: egy, amire emlékezni, egy amit feledni kell. Hangsúlyozta, hogy nem lehet elfelejteni. A Terror Házáról úgy beszélt, hogy ez is a történelem ítélőszéke, és akik el akarják tüntetni, azok a lelkiismeretüktől vagy ítélettől félnek. Beszédet mondott Oloffson Placid , bencés szerzetes, aki három évig volt rabságban itt, az Andrássy út 60-ban és 10 évig a Gulagon. Ő a túlélés négy szabályáról beszélt, ezek közül a legfontosabbnak mondta, hogy a szenvedést nem szabad dramatizálni. Az apró örömöket is észre kell venni, mert az tart életben és nagyon fontos, hogy akinek van mibe kapaszkodnia, annak könnyebb a szenvedés. Ezután Regéczy Nagy László, volt politikai elítélt beszélt, aki úgy fogalmazott, hogy Magyarországon fél évszázadon át hazugsággal kombinált kíméletlenséggel volt dolgunk. Úgy vélte: a történelmet, a történteket úgy lehet megítélni, hogy meg kell hallgatni a rendszer haszonélvezőit, és hinni kell a rendszer kárvallottjainak. Énekelt a volt Bojtorján együttes, Maczkó Mária és más híres énekesek.

Duna Tv 18. 00.

1. Adásunk idején is tart a kommunista diktatúra áldozatainak tiszteletére rendezett emlékünnepség a Terror Háza előtt, a budapesti Andrássy úton. A nyilas és kommunista rémuralom emblematikus épülete előtt sok ezren gyűltek össze. Bayer Zsolt közíró az emlékezés fontosságára hívta föl a figyelmet. Nincs két múlt, és nincs kétféle szenvedés. A XX. században egy tőről fakadó szörnyállamok pusztították a magyarokat - hangoztatta. Bayer Zsolt Radnóti Miklóst idézte, aki zsidóságát nem tagadta meg, de 1942-ben, több hónapos munkaszolgálat után is magyar költőnek tartotta magát. A magyarországi holokauszthoz vezető nyilas rémuralom után a keretlegények csak ruhát váltottak, mert úgymond jó szakemberekre a kommunistáknak is szükségük volt. A fajgyilkosság helyére az osztálygyilkosság lépett. Bayer Zsolt után Olofsson Placid bencés szerzetes idézte fel tízéves oroszországi gulágfogságának emlékeit. Orbán Viktor exminiszterelnök várhatóan fél hétkor mond beszédet a Terror Háza előtt.

Tv2 Tények

1. Hírolvasó: Adásunkkal egy időben is tart még a Terror Háza előtti megemlékezés. A Fidesz és a Fidelitas által rendezet rendezvényen a kommunizmus áldozataira emlékeznek. A gyűlésen a tervek szerint felszólal Orbán Viktor is.  A szervezők 30 ezer embert vártak a megmozdulásra. Tudósító: Jó estét kívánok. A résztvevők számáról egyelőre pontos adatot nem lehet tudni, ugyanis erről a rendőrség hivatalos információt nem adott ki. De amint mögöttem is lehet látni rengetegen eljöttek ma ide Terror Háza elé, így az eredeti tervekkel ellentétben nem csak szerviz utat, hanem  a teljes Andrássy utat lezárták az Oktogon és a Kodály körönd között. Hírolvasó: Mi történt eddig, mi szerepel még a programban? Tudósító: a program délután öt órakor kezdődött, egyperces néma csenddel a kommunizmus áldozatainak emlékére, majd a Terror Háza előtt felállított színpadon fellépő művészek mellet történészek és az áldozatok hozzátartozói beszéltek az egykori eseményekről, valamint az emlékezés fontosságáról. Orbán Viktor beszéde egyébként ebben a pillanatban kezdődött el itt a helyszínen. A rendezvény várhatóan este hét óráig tart majd. Az itt lévők azt tervezik a rendezvény végén gyertyákat gyújtanak majd és az így elégett csonkokból egy óriási gyertyát készítenek amit a Terror Házának ajándékoznak.

 RTL Klub 18. 30.

2.Több tízezer ember gyűlt össze délután öt órára a budapesti Terror Háza előtt, hogy a kommunizmus áldozataira emlékezzen. A rendezvény idejére lezárták az Andrássy utat az Oktogon és a Hősök tere között. A felszólaló, többek között Orbán Viktor felszólalását több ponton is kivetítőkön figyelhetik a résztvevők. A parlament tavaly nyilvánította február 23.-át a kommunizmus áldozatainak emléknapjává. Késő délutánra több tízezer ember gyűlt össze a Terror Háza előtt, az Oktogon és a Hősök tere között. A területfoglalási kérelmet a Fidelitas nyújtotta be. A rendőrség az eredeti tervek szerint csak a szerviz utat zárta volna le az Andrássy úton, de a tömeg nagyságára tekintettel már a rendezvény előtt egy órával leállították a forgalmat a teljes Andrássy úton, illetve a környező bekötő utcákon. A magyar zászlókkal és különféle helyiségnév táblákkal érkező csoportoknak a rendezők a Fidelitas lapját osztogatták. A múzeum előtt felállított emelvényről az áldozatok hozzátartozói, történészek és művészek szóltak a tömeghez. A felszólalók között szerepel a volt miniszterelnök, Orbán Viktor is. A rendezvény végén mindenki gyertyát gyújt, és a csonkokból végül egyetlen közös gyertyát öntenek, amit a Terror Háza múzeumnak ajándékoznak.

És akkor most vissza a Terror Háza elé, Orbán Viktor adásunkkal egy időben tartja beszédét. A helyszínen van tudósítónk Somos András. Mit mondott a volt miniszterelnök? Tudósító: Valóban Orbán Viktor fél hét után ütemes „Viktor-Viktor” kiáltások közepette foglalta el a szónoki emelvényt. Orbán Viktor azt, mondta: éjszaka azt álmodta, kimentek a németek és nem jött be helyettük senki. Azt egyébként a Terror Háza egyik szobájának falán lehet olvasni ezt a mondatot. Éppen azt halják a nézők, hogy itt Orbán Viktor szónoklat alatt ütemesen fütyül a hallgatók, mert párhuzamot vélnek felfedezni a mostani politika és az akkori rendszer között, tehát a kommunista rendszer között. Ezt a rendszert jellemezve Orbán Viktor egyébként azt mondta, hogy akkor, amikor megdőlt ez a rendszer, már a polgári demokratikus rendszer, már nem ért semmit a jog és a rend.  A jogot az ávós ököl diktálta és a rendet  pedig szovjet puskatus biztosította. A Terror Házáról, mint múzeumról is szólt Orbán Viktor, azt mondta, hogy ez a múzeum, az a  múzeum, ahová 250 ezren látogattak el most. Egyébként azt is mondta, hogy aki ezt a házat megbolygatja az kegyeletsértő. Éppen azt kiabálják a hallgatók, hogy „Nem hagyjuk, nem hagyjuk!, tehát a múzeumra utalt most éppen Orbán Viktor és ez a kettőség végigkísérte beszédét. Hírolvasó: András mennyien lehetnek az Andrássy úton? Tudósító: Ez mindig egy kényes kérdés, az biztos, hogy az emelvényről ahol állok az Oktogonig ellátni, illetve a Kodály köröndig és mindenhol emberek állnak és zászlót lobogtatnak.

 

M1 18. 25.

 

Adásunkkal egy időben a Fidesz ifjúsági szervezetével, a Fidelitas-szal közösen, Budapesten a Terror Háza Múzeum előtt. A rendezvényen nemcsak a kommunizmus áldozataira emlékeznek, hanem tiltakoznak a Terror Háza ellehetetlenítése ellen is. A helyszínen van tudósítónk R. Bakonyi Ágnes. R. Bakonyi Ágnes tudósító: Egy évvel ezelőtt, a terrorizmus áldozatainak emléknapján nyílt meg a Terror Háza Múzeum. Ma ismét sokan eljöttek az Andrássy út 60 szám elé, a közös gyertyagyújtásra. A tömeg megtöltötte az Andrássy utat teljes szélességében, az Oktogontól egészen az Izabella utcáig. Mint az eddigi beszédekben elhangzott nemcsak emlékezni, hanem tiltakozni is akarnak a mai napon, mert úgy vélik, a Medgyessy-kormány politikai támadást indított az intézmény ellen. A Fidesz szerint a kormányfő ígéretével ellentétben a parlament előbb csökkentette a múzeum költségvetését, majd hozzákezdtek a Terror Házát felügyelő közalapítvány függetlenségének felszámolásához. A délután kezdődött rendezvényen eddig megszólaltak többek között az áldozatok hozzátartozói, így Melocco Miklós, Regéczy-Nagy László, a Történelmi Igazságtétel Bizottságának elnöke, Vladigyimir Bukovszki orosz történész, aki reményét fejezte ki, hogy egyetlen-egy halott emléke sem merült feledésbe és egyetlen-egy bűn sem marad büntetlenül. A Terror Háza a mi közös emlékezetünk és nem hagyjuk, hogy megsemmisítsék fogalmazott az orosz történész. Most mögöttem egy tapsot hallanak Orbán Viktor most lépett fel a színpadra. Beszédéből így egyelőre nem tudok idézni. A volt miniszterelnök beszédének részleteit a HÉT-ben láthatják, hallhatják majd.

 

A HÉT

 

Orbán Viktor: „Tisztelt Hölgyeim és Uraim! Nincs még egy helye a magyarok történetében, ahol annyi lenne az egy négyzetméterre jutó sikoly, könny, fogcsikorgatás és átok. Ez a tengernyi szenvedés - igen, ez is mind-mind a mi örökségünk. E múzeum megalkotása kegyeleti aktus volt. Ezért aki ezt a házat megbolygatja: kegyeletsértő. Aki ezt a házat megbolygatja, az itt megkínzott emberek életébe, halálába - ha úgy tetszik - üdvtörténetébe gázol bele. Nincs még egy hely, ahol egy négyzetméterre ennyi vér, fájdalom és tanúságtétel esne. És nincs még egy múzeum, amelynek egy négyzetméterén annyi ember fordult volna meg, hogy emlékezzék.

Mára már többen, mint 250.000-en.Sűrű történelemben sűrű a mártírok, a tanúságtevők serege. De kedves barátaim, ha eljön az idő, sűrű lesz az emlékezőké is. Eljött.

Adjunk hát érte hálát! A tanítás szerint: a mártírok vére magvetés. Azt jelenti ez, hogy egy tanúságtevő megsemmisítésével nem kevesebben lesznek az igazságot őrzők, hanem többen. Mert amikor kioltják egy igaz ember életének gyertyáját, akkor helyette tíz másik gyújtja meg sajátját, hogy világítson, hogy oszlassa a sötétséget. Mert a sötétség ellen nem fegyverrel, hanem fénnyel lehet harcolni. Ezért gyújtunk mi is gyertyát, mécsest az áldozatok emlékére. Hogy oszlassuk a sötétséget, hogy eltűnjenek a fekete lyukak és a fehér foltok a történelmünkből. Mert a sötétség kedves barátaim magától, bármennyire is szeretnénk, egy csapásra soha nem múlik el. A hajnalhasadáshoz is idő kell, hát még ahhoz, hogy a történelem igazságát tiszta fényben láthassuk! Tisztelt Hölgyeim és Uraim! Tisztelt Emlékezők! Az Andrássy út 60. különös ház. Rászolgált arra, hogy egy pengefallal kimetsszük az Időből és a Feledésből. Rászolgált, mert különös szellem lakott a falai között. Ez a szellem tette tönkre a háború után újjászületni készülő Magyarországot. Ez a szellem hamisította meg a választások eredményét. Ez züllesztette le a közigazgatást és ültetett korrupt tisztviselőket a kormányhivatalokba. Ez züllesztette a rendőrséget politikai rendőrséggé. Ez indított szókimondó fiatalok ellen felségsértési eljárást. Ez változtatta szitokszóvá a polgárt és a polgárit, büntetve és gúnyolva értékeit és eredményeit. Ez a szellem változtatta a sajtót a véleményszabadság eszközéből a kötelező vélemény kalapácsává. Igen, a háború után ez a szellem lakta és uralta ezt a házat. Ebben a házban, ebben a múzeumban kedves barátaim, nem csak az áldozatoknak van fala, hanem a tetteseknek: az itt lakó szellem gazdáinak is. Van, aki maga nem kíván emlékezni, sőt, azt akarja, hogy mások se emlékezzenek. Értjük mi ezt. A múltról szóló vita valójában a jelenről és a jövőről szól. Ahol nincs rendben a múlt, ott félelem üli meg a jelent: félelem, hátha nem jut a jövendőből. 1990 óta, mióta a szabadságot visszaszereztük, küszködünk a múlttal. A múltunkkal való szembenézés csupa kudarc: felemás kárpótlás, megbukott sortűzperek, kikacagott átvilágítás. A múltunkkal való szembenézés egyetlen őszinte darabja ez a ház. Egy évvel ezelőtt úgy éreztük, ez a ház, az Andrássy út 60, a Terror Háza: eleven fájdalom. Ma egyre többen és egyre erősebben érezzük: eleven lelkiismeret is. A ház ellen furcsa háborút vívók valójában ezt az eleven lelkiismeretet, a nemzet lelkiismeretét támadják. Nem dinamittal, vagy buldózerrel jönnek ellene. Lassan, szinte észrevétlenül, tégláról téglára, emlékről emlékre szeretnék visszabontani. Mindig csak egy csavar, csak egy polc, csak egy kis költségvetési megszorítás, csak egy ajtó, csak néhány új kuratóriumi tag, csak egy gerenda. Ahogy a háborús időkben, a házakat lopják széjjel garázda fosztogatók és megszálló katonák. Ismerjük a példázatot: ha elvész a szeg, elvész a patkó, ha elvész a patkó, elvész a ló, ha elvész a ló, oda a lovasa, ha oda a lovas, elvész a csata. Ha oda a csata, elveszhet a haza. Egyetlen szegen, egyetlen szegleten is múlhat.”

 

2003. február 24.

M1 Napkelte

 

1. A szabad Magyarország új Déva várának nevezte a Terror Házát Orbán Viktor. A kommunizmus áldozatainak emléknapja alkalmából tegnap délután tartott naggyűlésen a volt kormányfő a múzeum megvédésére szólította fel híveit. Egyperces néma főhajtással vette kezdetét a megemlékezés, amelyet a Fidesz és a Fidelitas szervezett a Terror Háza elé. Az emlékezők megtöltötték az Andrássy utat teljes szélességében az Oktogontól egészen az Izabella utcáig. Orbán Viktor beszédében úgy fogalmazott: az Andrássy út 60-as szám rászolgált arra, hogy a kommunista diktatúra áldozatainak emlékhelye legyen. Rászolgált, mert különös szellem lakott a falai között. Orbán Viktor: „Ez a szellem hamisította meg a választások eredményét, ez züllesztette a közigazgatást és ültetett korrupt tisztviselőket a kormányhivatalokba. Ez züllesztette a rendőrséget, politikai rendőrséggé.” Orbán Viktor szavai szerint a múzeum megalkotása kegyeleti aktus volt, ezért aki a Terror Házát támadja, az kegyeletsértő. Orbán Viktor:  „A mai naptól mindenki tudhatja a ház átkeresztelése, bezárása vagy akárcsak átszervezése elementáris erejű ellenállásba ütközhet.” Orbán Viktor a szabad Magyarország új Déva Várának nevezte a Terror Házát, amely ezrek véréből épült, és arra kérte a polgári köröket, hogy védjék meg a múzeumot.

HÍRTV

1. Több tízezren vettek részt és emlékeztek a kommunizmus áldozataira Budapesten, a Terror Házánál. Egyperces néma főhajtással vette kezdetét a kommunizmus áldozatainak emléknapja alkalmából rendezett megemlékezés a budapesti Terror Háza Múzeum előtt. A Fidesz - Magyar Polgári Párt és a Fidelitas közös rendezvényén felszólalt Orbán Viktor is. A volt miniszterelnök elmondta: Nincs még egy hely, ahol annyi lenne az egy négyzetméterre jutó sikoly, könny és átok, mint itt. Aki a Terror Házát, ezt a házat megbolygatja az kegyeletsértő. Orbán Viktor szerint „a sötétség ellen nem fegyverrel, hanem fénnyel lehet harcolni. Ezért gyújtunk mi is gyertyát az áldozatok emlékéért.” Rákay Philip a Hír TV műsorvezetője elmondta, hogy holnap a Terror Háza egész nap nyitva tart, belépőjegyet nem kell váltani. Orbán Viktor: „És akkor ott megegyeztünk: meg fogjuk védeni a Terror Háza Múzeumot. Tíz hónapja ostromolják. Próbálnak beszivárogni, és próbálják belülről elfoglalni. Próbálnak zsoldosokat hívni. Pedig tudhatnák kedves barátaim, már Dobó is megmondta: A falak ereje nem a kőben vagyon, hanem a védők lelkében." És itt, ahogy körülnézünk, bizony többen vagyunk, mint az egri vár védői voltak. Azt üzenjük tehát innen: mi nem adjuk, mi nem adhatjuk fel!”

 Kossuth Rádió – Reggeli Krónika

3. Orbán Viktor a szabad Magyarország új Déva várának nevezte a Terror Házát, a Múzeum előtt tartott nagygyűlésen, amelyet a kommunizmus áldozatainak emléknapjára a Fidesz és a Fidelitas szervezett. A Terror Háza megvédésére szólította fel híveit Orbán Viktor, a kommunizmus áldozatainak emléknapja alkalmából tartott nagygyűlésen az Andrássy úti épület előtt. A Fidesz és ifjúsági szervezete, a Fidelitas rendezvényén a volt kormányfő kijelentette: a múzeum létrehozása kegyeleti aktus volt, és aki ezt a házat megbolygatja, az kegyeletsértő. Orbán Viktor azt hangsúlyozta, hogy a Terror Háza a múlttal való szembe nézés egyetlen darabja, amelyet azért hoztak létre, hogy a nemzetet mindig megvédje saját árnyékától. Orbán Viktor: „1990 óta, mióta a szabadságot visszaszereztük, küszködünk a múlttal. A múltunkkal való szembenézés csupa kudarc: felemás kárpótlás, megbukott sortűzperek, kikacagott átvilágítás. A múltunkkal való szembenézés egyetlen őszinte darabja ez a ház. A ház ellen furcsa háborút vívók valójában ezt az eleven lelkiismeretet, a nemzet lelkiismeretét támadják. Nem dinamittal, nem buldózerrel jönnek ellene. Lassan, szinte észrevétlenül, tégláról téglára, emlékről emlékre szeretnék visszabontani. Mindig csak egy csavar, csak egy polc, csak egy kis költségvetési megszorítás, csak egy ajtó, csak néhány új kuratóriumi tag.” A Fidesz vezető politikusa szerint a jelenlegi kormány a Terror Háza elleni támadás mellett szeretné megfojtani a kedvezménytörvényt, eltávolítani helyéről a Szent Koronát, de mint mondta: a polgári körök meg fogják védeni ezeket. Orbán Viktor: „Megegyeztünk, meg fogjuk védeni a Terror Háza Múzeumot. Tíz hónapja ostromolják. Próbálnak beszivárogni, próbálják belülről elfoglalni, próbálnak zsoldosokat hívni, pedig tudhatnák kedves barátaink, már Dobó is megmondta: a falak ereje nem a kőben vagyon, hanem a védők lelkében. Azt üzenjük tehát innen, mi nem adjuk, mi nem adhatjuk fel, mert ez a szabad Magyarország új Déva vára, mely ezrek véréből épült. A rendezvény befejeztével többen a Terror Háza oldalánál szerették volna elhelyezni a megemlékezés gyertyáit, ám a Múzeum köré vont kordon miatt ezt nem tehették meg. A múzeumot vigyázó biztonsági néhány gyertyát átvettek, és a 91-ben a terézvárosi szabaddemokraták által elhelyezett emléktáblához tették. Ám egy idő múlva inkább elterelték az embereket.

Tv2 – Jó reggelt, Magyarország!

1. Tegnap este több tízezren gyűltek össze a Terror Házánál Budapesten, hogy a kommunizmus áldozataira emlékezzenek. A rendezvényt a Fidesz és a Fidelitas szervezte. Az Andrássy utat az Oktogontól egészen a Kodály köröndig lezárták. A szónokok beszédeit kivetítőkön követhették figyelemmel a jelenlévők. A gyűlésen felszólat Orbán Viktor volt miniszterelnök is, aki beszédében a szabad Magyarország új Déva várának nevezte a múzeumot. A volt kormányfő hangsúlyozta, hogy minden Terror Háza elleni intézkedés tömeges ellenállásba ütközhet. A Fidesz és a Fidelitas két órás megemlékezést tartottak a Kommunizmus Áldozatainak napján. A Terror Háza Múzeum előtt sok ezren gyűltek össze. A műsort ezúttal is Rákay Philip vezette, aki a parlamenti választások idején a Fidesz megmozdulásainak koordinátora volt. Az egybegyűltek egy perces néma emlékezéssel adóztak a kommunizmus áldozatainak. Elsőként Bayer Zsaolt, a Fidesz egyik alapítója lépett a pódiumra. A felszólalók közt volt Olovszon Károly Placid, a tíz évet töltött a golagon, és Melocco Miklós szobrászművész is. A tömeg hatalmas ovációval fogadta a pódiumra lépő Orbán Viktort. A volt miniszterelnök kijelentette: eljött az idő, hogy meg kell védeni a Terror Házát. Orbán Viktor: „A múltunkkal való szembenézés egyetlen őszinte darabja ezt a ház. Egy évvel ezelőtt úgy éreztük, ez a ház, az Andrássy út 60, a Terror Háza, eleven fájdalom. Ma egyre többen és egyre elevenebben érezzük, hogy eleven lelkiismeret is. A ház ellen furcsa háborút vívók ezt az eleven lelkiismeretet, a nemzet lelkiismeretét támadják.” Orbán Viktor hozzátette: a mai naptól mindenki tudhatja, a múzeum bezárása átszervezése, átkeresztelése elementáris ellenállásba ütközhet. Az MSZP szerint Orbán Viktor saját kampányrendezvényévé nyilvánította a megemlékezést.

 

vissza Vissza a kezdőlapra